Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Și-a lansat recent trei cărți la Târgul de carte de la București și promite că și în 2018, pentru al treilea an consecutiv va repeta isprava.

Originar din Reșița, dar stabilit după 1990 în Suedia, scriitorul Daniel Onaca și-a lansat și în acest an trei cărți la Târgul de Carte Gaudeamus, care și-a închis porțile recent. El a repetat povestea de anul trecut, când și-a lansat tot trei cărți, scriitorul traversând o perioadă extrem de productivă, publicându-și textele grație unei fructuoase colaborări cu editura bucureșteană „Coresi“. Astfel, în 2017, la această editură i-au apărut volumele „Parfum de imortele – poeme haiku în stil clasic“, „La gura fiordului“ (versuri) și „Istorii de la malul pescarilor din Limhamn – întâmplări din Skania“ (proză).

La eveniment, editorul Vasile Poenaru a spus despre autorul reșițean că acesta „duce haiku-ul românesc spre noi dimensiuni”. Și dacă tot a venit în România pentru târgul de carte de la București, el a dat o fugă și până în inima Transilvaniei pentru a participa la un alt eveniment organizat de Cercul de la Cluj în aceeași săptămână. Este vorba despre lansarea antologiei de proză „Trepte“ ((2017, Editura Colorama, Cluj) în paginile căreia este cuprins și Daniel Onaca. Reșițeanul scrie din anii liceului, însă a început să publice abia în 2016, când i-a cucerit pe suedezi debutând în volum cu povești populare românești, Mellan jordelivet och himlens tullar“ – Între pământ și vămile cerului(2016, Editura Recito förlag, Borås, Suedia). În 2016 începe colaborarea cu Editura Coresi și îi apar volumele: „Din lumea lui Loke – versuri (volum premiat în 2017 de revista Itaca din Dublin – Irlanda cu Premiul II pentru poezie, revista fiind dedicată scriitorilor diaspora), Șapte poeți suedezi moderni și contemporani – eseuri critice (și această carte fiind distinsă anul acesta cu Premiul III la categoria proză, de către aceeași revistă din Irlanda), „O iarnă scandinavă – 100 de poeme haiku în stil clasic“.

De asemenea, în afara celor trei volume lansate recent la Gaudeamus, scriitorul a mai publicat în 2017 „Roua anului 2016 – alte 100 de poeme haiku în stil clasic“, tot la Coresi, dar a mai apărut în acest an, pe lângă antologia clujeană de proză, într-o altă antologie „Puf de păpădie/Dente di Leone/ Dandelion – haiku, antologie colectivă trilingvă“ (2017, PIM, Iași).

Pe lângă proză și poezie, Daniel Onaca mai publică periodic eseuri despre artă și literatură în reviste de profil din România și Suedia. Stabilit în Suedia, el locuiește la Malmö și lucrează ca bibliotecar. În urmă cu câțiva ani a fost și la Reșița, în orașul natal, invitat la Festivalul Internațional Porțile Poeziei“. El menține legătura cu scriitorii și artiștii din Reșița și din țară, fiind des invitat să participe la evenimentele culturale din România. El ne anunță încă de pe acum că nu se va opri din publicat nici în 2018, având pregătite pentru tipar alte trei cărți. Nu știm dacă această perioadă rodnică în apariții editoriale va ține trei ani, iar după trei ani de pauză să urmeze alți trei ani în care să publice câte trei (chiar patru) cărți pe an, în orice caz, e remarcabilă această formulă în care reșițeanul Daniel Onaca publică constant din trei în trei cărți pe an.