Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Zilele trecute s-a constituit un comitet de inițiativă civică la nivelul județului Caraș-Severin care s-a alăturat Coaliției pentru familie.

Această structură, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, deschisă tuturor celor care împărtășesc valorile familiei – condusă la nivel național de Mihai Gheorghiu, a înaintat Parlamentului României spre adoptare un Proiect de lege pentru revizuirea Constituției privind modificarea textului articolului 48 alin (1), republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.767 din 31 octombrie 2003. În actuala reglementare, alineatul (1) al art.48 consfințește principiul potrivit căruia „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.“ Propunerea de schimbare a textului se referă la înlocuirea termenului de „soți“ cu expresia „bărbat și femeie“, această precizare asigurând implementarea precisă și literală a unor expresii cu puterea unor garanții imuabile destinate ocrotirii familiei, recunoscută drept „elementul natural și fundamental al societății“ în art.16 din Declarația Universală a Drepturilor Omului. Noul text înaintat pentru modificare în propunerea legislativă este mult mai clar și nu lasă loc de interpretări contradictorii: „Art.48: Familia (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor“.

Și în Caraș-Severin Coaliția pentru familie prinde contur

Dacă până în prezent s-au strâns deja trei milioane de semnături pentru modificarea textului din lege, mai sunt necesare încă o dată pe atât, pragul fiind de șase milioane de voturi. Responsabilă de rolul extrem de important pe care momentul îl impune implicit ca un moment crucial, Lavinia Popp, cadru didactic universitar a lansat la Reșița mai multe invitații de alăturare la Coaliția pentru familie, zilele trecute constituindu-se un Comitet de inițiativă la nivelul județului nostru: „practic este o structură apolitică ce își propune să atragă cât mai multe organizații și persoane cu viziune într-o mișcare civică, pentru a influența pozitiv societatea românească în acest proces decizional privind familia în țara noastră. Scopul este acela de a proteja familia întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie. Avem dreptul constituțional și obligația morală de a apăra tendințele de devianță care există în societatea modernă, care diminuează importanța familiei, iar pe de altă parte accelerează degradarea acesteia. Între obiectivele Coaliției se distinge asigurarea unui număr cât mai mare de familii longevive în care membrii să poată beneficia atât de un mediu economic, cât și social, protector din punct de vedere psiho-afectiv, deoarece toate aceste lucruri sunt propice formării și dezvoltării personalității oamenilor și au un impact pozitiv asupra continuității națiunii române. Acest comitet de inițiativă își propune să pună în practică strategia de organizare deja existentă la nivel național, să poată fi aplicată pentru mobilizarea cetățenilor din Caraș-Severin în vederea Referendumului de modificare a articolului 48, aliniatul (1) din Constituția României. Strategia va avea doi piloni fundamentali, respectiv de comunicare și de organizare (mobilizare)“, a declarat pentru Jurnal de Caraș-Severin Lavinia Popp, președintele Comitetului de inițiativă, din care mai fac parte Adelina Rus – asistent social, Cristina Bunda – inginer, Mariana Sorescu – cadru didactic universitar și Nicoleta Marcu – cadru didactic învățământ gimnazial și liceal.

Rolul preoților nu este acela de a ieși în față

A ținut să sublinieze pr. Mihai Ciucur – inspector eparhial din partea Episcopiei Caransebeșului, care a participat la consultări în ședința de constituire a Comitetului de inițiativă. El a spus că Biserica este doar partener în aceste demersuri, nu inițiator, așa cum s-a afirmat în mod fals, inclusiv în presa centrală, insistând asupra responsabilității ce apasă pe umerii comitetului de inițiativă, care are misiunea de a determina populația să înțeleagă necesitatea participării la Referendum în vederea schimbării textului de lege prin dezbateri publice, emisiuni radio și TV, comunicate în presă, referate și discuții în școli. Pe lângă revizuirea art. 48 din Constituție, Coaliția pentru Familie și-a propus și elaborarea unui set de politici publice pro-familie, care să fie susținute pentru implementare de actuala putere legislativă a țării.