Caraş-Severin, Romania

EZERIŞ – Şi bolnavii de la sate pot beneficia de condiţii medicale asemănătoare cu cele de la oraş. Acest lucru se întâmplă la Ezeriş.

O vorbă românească spune că omul sfinţeşte locul. Un astfel de exemplu este primarul comunei Ezeriş, Ioan Rusu, care a reuşit să pună pe picioare un centru medical de permanenţă în localitatea Soceni. Unitatea sanitară este dotată cu toate cele necesare pentru a le oferi oamenilor din comuna Ezeriş, şi nu numai, pentru că aici sunt trataţi şi bolnavii din satele învecinate, un act medical de calitate.

Centrul de permanenţă este dotat cu cameră de gardă pentru medici, două săli pentru consultaţii, oficiu, grupuri sanitare dotate cu duşuri, paturi de spital şi, inclusiv, o încăpere pentru un punct farmaceutic şi o magazie, pentru care, deocamdată, nu am găsit farmacist. Medicul de gardă stă de la ora 15.00 după-amiaza până a doua zi dimineaţa, la 8.00. În total, avem şase medici care asigură permanenţa în acest centru. Sunt medici de familie din Reşiţa care lucrează în ture, iar în weekend şi de sărbătorile legale se lucrează non-stop. Medicii sunt plătiţi în baza contractului cadru încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Centrul acesta acoperă toată zona, pentru că vin bolnavi şi de la Scăiuş, Zorlencior, Apadia, Valeadeni“, ne-a declarat primarul Ioan Rusu.

Pentru înfiinţarea unui astfel de centru este nevoie, în primul rând, de voinţă, mai spune primarul, dar şi de medici dedicaţi, dornici să se implice într-un astfel de proiect: „Poate nu mulţi primari ştiu acest lucru, dar legislaţia permite înfiinţarea unor astfel de centre de urgenţă de către medicii de familie şi administraţiile locale. Este însă nevoie de bunăvoinţa ambelor părţi, căci medicii de familie trebuie să se asocieze, iar primăria să îi sprijine financiar. Însă, la noi în Caraş-Severin, nimeni nu are nici o treabă cu aşa ceva. Singurele centre de acest gen sunt la Bocşa, Anina şi Bozovici, care au rămas după desfiinţarea spitalelor, dar comune care să facă aşa ceva, nu sunt. În schimb, în judeţul Timiş sunt 39 de centre de permanenţă, din care 15 pe raza comunelor. Proiectul nostru a fost posibil şi datorită dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, căruia i-am explicat ceea ce doresc să fac, şi care mi-a îndrumat paşii“, mai precizează Ioan Rusu.

Pentru construirea centrului medical de permanenţă, primăria a alocat suma de 550.000 de lei, iar mare parte din echipamentele medicale au fost primite ca donaţie. „De la doctoriţa Roşoagă am primit un ecograf şi un EKG, paturi am primit de la Vela, de la Caransebeş (primarul Marcel Vela n.r.), saltele am mai cumpărat şi noi. Deci, una peste alta, ne-am descurcat. Am mai cumpărat şi noi, au mai adus şi medicii… Bunăvoinţă să fie, că în rest se rezolvă toate!“, a concluzionat Rusu, care speră că va reuşi să aducă în comună şi un medic stomatolog.