Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În acest fel promovează municipalitatea reşiţeană reuşita din primul an al şcolii duale.

După cum merg lucrurile, proiectul şcolii duale este implementat ca pe roate pe malurile Bârzavei. Pe o reţea de socializare, reprezentanţii municipalităţii au ţinut să le mulţumească în mod special partenerilor de la Spaleck, una dintre cele 13 firme partenere: „Să facă ceva cu mâinile lor, asta învață elevii care au optat pentru Școala Duală. Mulțumim partenerilor de la Spaleck pentru implicarea în acest proiect“. Mesajul este însoţit de un clip de prezentare cuprinzând şi părerile tinerilor care fac practică în ograda mai tinerei societăţi reşiţene din domeniul construcţiilor metalice. „Am ales această meserie deoarece eu cred că mă reprezintă, spune unul dintre tineri. Îmi place să dau formă lucrurilor. Nu este o meserie uşoară dar bănuiesc că este oarecum bănoasă. Din vară, s-ar putea să mă angajez aici. Sunt oarecum încântat de această ofertă. În viitor bănuiesc că voi urma tot această cale şi va fi bine“. Iar altul afirmă că îşi doreşte să lucreze în acelaşi domeniu în care acum face practică, din dorinţa de a se perfecţiona.

„Ăsta este un proiect frumos! Poate e unul dintre cele mai frumoase proiecte care au luat naştere la nivelul oraşului Reşiţa în ultimii ani. Am putea să-l numim un mugur de speranţă. Unul dintre principalele motive pentru care o firmă ar investi într-o zonă ar fi capitalul uman, forţa de muncă. Adică noi trebuie să contribuim, cu toţii, la crearea unei pieţe a forţei muncii“, este mesajul care încheie clipul postat de municipalitate.

Reamintim faptul că, potrivit planului de şcolarizare pe acest an, sunt cuprinse în sistemul dual trei unităţi de învăţământ: Colegiul Tehnic Reşiţa (unii dintre elevi făcând practică la Spaleck), Colegiul Tehnic Cărăşan şi Colegiul Economic al Banatului Montan.

Pactul pe care este fundamentată şcoala duală reşiţeană a fost semnat în septembrie 2016, între municipalitate, inspectoratul şcolar şi liceele cu profil tehnic din oraş, după studii vizând piaţa muncii şi calificările cerute de angajatorii din oraş. Iar după ce toate aprobările au fost obţinute, sistemul şi-a deschis porţile începând cu acest an şcolar. Sistemul încearcă să coreleze calificările realizate în sistemul educaţional cu cerinţele pieţei muncii, dezvoltarea de cariere profesionale pentru tineri, ca alternativă la cariera academică, dar şi creşterea şanselor de angajare a celor implicaţi.

Ce beneficii aduce sistemul în cazul tinerilor care-l urmează? Printre ele figurează o bursă de 200 de lei de la stat, încă una de 200 de lei de la agentul economic, cazare şi masă gratuite pentru cei care nu sunt din Reşiţa şi locuiesc în căminele şcolare. La practică, tinerii primesc o masă caldă, transport la şi de la locul de practică, îmbrăcămintea necesară, o asigurare, rechizite şcolare, iar la finalizarea studiilor – prioritate la angajare.