Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Primul vernisaj Nicolae Potocean (Nik) a fost pus la cale de biblioteca bocşeană, fiind programat pentru data de 11 februarie.

Luna aceasta este atât de plină de evenimente şi aniversări încât reprezentanţii bibliotecii bocşene spun că februarie nu are suficiente zile pentru câte acţiuni ar dori să organizeze. Din rândul acestora face parte şi o expoziţie pregătită de ceva vreme, ce va fi vernisată miercuri, 11 februarie, de la ora 13.00, la sediul Bibliotecii Orăşeneşti „Tata Oancea“ din Bocşa. Este vorba despre expoziţia de pictură „Anotimpuri“, cuprinzând lucrări ce poartă semnătura bocşeanului Nicolae Potocean (Nik). La prima sa expoziţie personală vor lua cuvântul criticul Ada D. Cruceanu şi artistul plastic Viorel Coţoiu.

Nicolae Potocean (Nik), s-a născut la Timişoara în 1953, dar copilăreşte, munceşte şi trăieşte la Bocşa. Pasionat de desen încă din copilărie, primele ore le are cu prof. Petru Kneipp, care îl încurajează în această direcţie. Cu toate acestea, Nik Potocean nu alege o carieră de artist, pânza şi pensula rămânând doar la stadiul de hobby. Lucrează la CMB Bocşa şi se axează, pentru o bună perioadă, pe desenul tehnic. Totuşi, se reîntoarce la desenul artistic şi începe să picteze pe pânză fiind, în principal, un autodidact. Urmăreşte cu seriozitate emisiuni de televiziune pe teme de artă, în special pe pictorul american Bob Ross, şi continuă să realizeze peisaje, dar şi multe d’apres-uri după diverse ilustrate. Se consultă cu diverşi artişti: Viorel Coţoiu, Petru Coita etc. iar aceştia îl încurajează. Încurajări primeşte şi de la criticul de artă Ada D. Cruceanu. Domnia sa remarcă «o mână bună» care, «cu o şcolarizare, fie şi la un cerc de pictură, dacă nu la Şcoala de Arte, ar putea să ajungă fie un bun peisagist, original însă în abordarea realităţii peisajului, fie, printr-o accentuare a laturii infantile, un bun pictor naiv»“, spune Gabriela Şerban, managerul Bibliotecii Orăşeneşti „Tata Oancea“ din Bocşa.