Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Filipescu spunea că, la întâlniri, toţi fug când aud de unde este şi asta pentru că AquaCaraş a fost ani de zile, pe bună dreptate, o societate hulită şi mai mereu asociată cu neperformanţa şi fuşăreala.

Gheorghe Filipescu vrea să schimbe imaginea AquaCaraş, astfel ca oamenii să nu mai strâmbe din nas la auzul acestui nume. Venit anul trecut în funcţia de director general, Filipescu a găsit datorii de peste 26 de milioane lei, o dezorganizare totală şi multe…scurgeri. Asta în ciuda faptului că, după cum declară chiar el, în cadrul societăţii sunt foarte mulţi angajaţi de valoare.

Primii paşi au vizat stingerea datoriilor şi identificarea pierderilor. S-a reuşit ca în nici un an datoria să scadă la suma de aproximativ 8 milioane de lei. S-a eşalonat plata sumei datorate ANAF-ului, astfel că 700.000 de lei sunt direcţionaţi lunar aici şi până la sfărşitul anului, AquaCaraş va rămâne liberă de datorii, ca România în aprilie 1989.

De asemenea, s-au evaluat pierderile şi s-a constatat că multă din apa pe care societatea trebuia să încaseze bani se ducea pe… apa sâmbetei. Adică prin nişte branşamente nu tocmai legale. Vă spuneam ieri de dispozitivul de detectare a pierderilor şi branşamentelor ilegale pe care societatea l-a achiziţionat contra sumei de 13.000 de euro. „Aparatul şi-a scos banii într-o singură săptămână. Doar de la un singur hotel din Herculane am încasat 150 de mii de lei, sumă stabilită de comun acord pentru apa pe care au consumat-o fără să fie contorizată. Dispozitivul este pe mâna a doi angajaţi tineri, foarte pricepuţi şi foarte oneşti. Nu va reuşi nimeni „să umble“ la ei pentru a acoperi eventuale ilegalităţi pentru că sunt doi oameni foarte profesionişti şi pe care-i plătim foarte bine“, declară Filipescu, spulberând astfel eventualele intenţii de corupţie ale unor beneficiari ilegali.

„Am identificat tot la Herculane că noi treceam apa printr-o hidrocentrală. Ei produceau curent cu ea şi noi ca s-o aducem de pe traseul ăsta consumam 37 kw/h, ceea ce însemna că mergeam pe pierdere. Am scos hidrocentrala din circuit şi am eliminat pierderea. Chiar dacă cineva îmi va sări în cap că i-am lăsat fără apă pentru producerea energiei electrice, pe mine mă interesează societatea pe care o conduc şi nu pot lucra în minus. Eu nu spun că cineva a furat sau că cineva a făcut ceva ilegal, nu sunt organ de anchetă şi-i vom lăsa pe cei abilitaţi să verifice aceste aspecte, dar când pierderile ajung şi la 57%, cum am avut noi, este clar că ceva nu a fost în regulă. Dar eu voi face totul, ca împreună cu angajaţii noştri, de profesionalismul şi valoarea cărora chiar am rămas uimit, să redresăm AquaCaraş, pentru că am ajuns de râsul ţării. Fug toţi de mine la întruniri când aud de unde sunt“, mai spune Filipescu.

JCS-Flavius Militaru