Caraş-Severin, Romania

CORONINI – Localnicii din Coronini îl cunosc pe Ilie Scobercea, tânărul consătean care creşte iepuri în podul casei. Pentru Jurnal de CS, Ilie vorbeşte despre mica sa afacere de care se ocupă de plăcere.

Acum patru ani, un elev de liceu s-a „contaminat” de o pasiune pufoasă venită din vecini. Pe-atunci, Ilie Scobercea era în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă, profil construcţii, lucrări şi instalaţii publice. Un vecin ţinea câţiva iepuri şi se gândea să renunţe. Aşa că Iliuţă a cumpărat de la el o pereche de iepuraşi care, după câteva luni, i-au făcut primii moştenitori. Tare drag i-a fost băiatului de ei când vedea cât erau de frumoşi şi curaţi şi nu făceau niciun zgomot. Aşa că băiatul a mai cumpărat o femelă, iar iepurii s-au tot înmulţit.

Acum podul casei e plin de urecheaţi. Ilie, absolvent de liceu astă vară, are aproape 250 de iepuri pe care-i ţine în boxe dispuse pe mai multe nivele. „Cei mari, buni de reproducere, stau singuri în cuşti de un metru pătrat, atât femelele cât şi masculii. Puii stau mai mulţi în aceeaşi cuşcă”, aflăm de la Ilie. Băiatul, susţinut de familie, îi hrăneşte cu porumb, lucernă sau trifoi şi le schimbă săptămânal fânul din cuşti.

Cei mici sunt sensibili şi de aceea trebuie feriţi de umezeală, iar fânul din cuştile lor trebuie să fie uscat. De asemenea, hrana verde trebuie evitată până când se fac măricei. Ilie le-a învăţat pe toate din experienţă, căci se ocupă exclusiv de creşterea iepurilor.

Când se ţin târguri agricole în judeţ, Ilie e prezent cu maşina plină de urecheaţi pufoşi. Lumea îi spune că-s frumoşi şi nu conteneşte să-i mângâie, să-i ia în braţe sau să-şi facă selfie cu ei. Puţini însă îi iau şi acasă, zicându-i lui Ilie că n-au unde să-i ţină fiindcă nu se-ndură să-i taie.

Cu alte cuvinte, Ilie are o afacere drăgălaşă, dar nu la fel de profitabilă. S-a dezvoltat pe cont propriu, susţinut doar de familie. Şi-ar dori să se dezvolte mai mult, chiar să acceseze fonduri europene. Însă, pentru asta, mai întâi ar fi nevoie ca lumea să cumpere mai mult urecheaţii lui Ilie. „Un iepure trecut de vârsta de un an trece de 5 kg în greutate. Asta înseamnă peste 3 kg de carne. E cea mai sănătoasă carne, nu conţine grăsimi. Cei care nu vor să-i consume îi pot ţine ca animale de companie, ei trăiesc şi la curte şi la bloc şi chiar există lese pentru iepuri”, mai spune tânărul de 18 ani.