Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă iniţial se stabilise ca termen limită data de 16 iulie, persoanele care au obligaţia să depună Declaraţia Unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice îşi vor putea onora obligaţia până în 31 iulie. Chiar dacă a fost prelungit, celelalte prevederi rămân în vigoare, astfel că persoanele care-şi depun documentele online primesc o bonificaţie de 5% din impozit şi contribuţii, cu condiţia ca dările aferente anului 2018 să fie achitate integral până în 15 martie 2019.

„Termenul a fost extins deoarece atât bonificaţia de 5% din impozitul pe venitul aferent anului 2018 şi plătit integral până la 15 martie 2019, cât și cea acordată corespunzător pentru contribuţiile sociale datorate au suscitat interesul contribuabililor, fapt ce a determinat îngreunarea Spațiului Privat Virtual prin numărul foarte mare de accesări ale acestui serviciu online gratuit în apropierea expirării termenului. Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să achite contribuția de asigurare de sănătate au de asemenea obligația de a depune Declarația Unică. Aceasta se depune online, atât prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), pe baza de nume utilizator și parolă, sau cu certificat digital calificat, cât și prin intermediul portalului e-guvernare.ro. Declarația se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF, sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Nedepunerea la termenele prevăzute de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art.336, alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală“, ne informează Fiscul cărăşean.

De asemenea, Executivul a introdus un sistem de compensare care să stingă recioproc creanţele existente între stat şi persoanele fizice care au dreptul la despăgubiri în temeiul legilor din domeniul restituirii proprietăţii. Cu alte cuvinte, cei care au datorii, dar în acelaşi timp au de primit despăgubiri, vor avea parte de compensare între sume.