Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Departe de sarcasmul glumei cu cei care pleacă din ţară, într-o singură zi, imediat după Ziua Naţională a României, trei dintre cei care făceau parte dintre micii întreprinzători cărăşeni au decis să ia calea străinătăţii.

Primul este un inginer IT, Valentin L., care, după ce a terminat facultatea de profil în Timişoara, a muncit în domeniu pentru o firmă românească, după care a încercat să-şi facă loc pe piaţa de tehnologia informaţiei, deschizându-şi o mică firmă de programare şi design web.

„Plec în Cehia, unde voi munci pentru una dintre cele mai importante firme de IT din lume. Este o perioadă în care respectiva firmă angajează puternic. Aici, firma mea a murit, pentru că sunt prea multe dări de plătit şi nu sunt încurajaţi micii întreprinzători. Acolo mi s-au oferit multe facilităţi, inclusiv cazare şi masă“, a precizat el. Nelu R., este un reşiţean care a avut o unitate de alimentaţie publică în centrul Reşiţei.

„Nu merge aproape nimic în perioada asta. Nevasta e plecată în Germania, fiul meu la fel, iar fiica a reuşit să devină medic tot acolo. Am închiriat afacerea de aici, voi vinde casa şi plec. Am mai muncit acolo şi diferenţa e majoră. Aici sunt disperat de TVA-ul pe care trebuie să-l plătesc, iar din profit plătesc maximum utilităţile“, s-a confesat Nelu R.

Oana V. a hotărât să renunţe la un cabinet de consiliere şi să îngrijească bătrâni în Anglia. Niciunul nu a dorit să-i fie publicat numele. Au precizat că sunt români…

Flavius Rotariu