Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Municipalitatea de pe Timiş şi Sebeş este dispusă să plăteasca Episcopiei Caransebeşului 75 de mii de euro pentru imobilul care adăposteşte Biblioteca Mihail Halici.

Conform unui raport de evaluare cerut de administraţia locală, aceasta este valoarea imobilului, ţinând cont de starea avansată de degradare şi de suprafaţa foarte mică a acestuia. Iniţial, Episcopia a cerut 105 mii de euro pentru bibliotecă, sumă respinsă de aleşii locali. „Propun să achitam suma de 75 de mii de euro. Şi pentru ca să nu prelungim situaţia de incertitudine, propun şi achitarea sumei într-o singură tranşă şi nu în mai multe, aşa cum se prevăzuse iniţial”, a precizat consilierul PSD, Valentin Dascălu, zilele trecute, propunere aprobată de toţi aleşii locali.

Dacă decizia legislativului local va fi sau nu pe placul Episcopiei, vom afla cel mai probabil în zilele următoare. Cert este că Episcopia Caransebeşului a decis la începutul acestui an valorificarea prin concesionare, închiriere sau vindere a anumitor proprietăţi, printre care şi Biblioteca Mihail Halici, pentru achitarea unor arierate restante, iar câteva luni mai târziu municipalitatea şi-a exprimat dreptul de preempţiune pentru cumpărarea imobilului.

Lidia Almăjanu