Caraş-Severin, Romania

ARMENIŞ – Măgura Zimbrilor devine un laborator de inovație pentru natura sălbatică, îmbogăţindu-se cu un centru de vizitare.

Impactul resălbăticirii zimbrului în Munții Țarcu va fi transpus în timp real pe o platformă online și prin intermediul unor instalații multimedia, parte dintr-un nou proiect implementat de WWF România împreună cu Modulab (Organizația Română pentru Drepturile de Utilizator), AMZA (Asociația locală Măgura Zimbrilor din Armeniș) și Primăria Armeniș. Acesta își propune să facă mai accesibilă știința din spatele conservării naturii sălbatice pentru toți cei interesați, prin intermediul inovațiilor artistice, a combinaţiilor de tehnologii, de imagini și date prezentate în mod integrat și creativ. Platforma online interactivă va permite iubitorilor de natură să vizualizeze dinamica adaptării zimbrilor la viața sălbatică, iar cele trei instalații interactive vor transforma centrul de vizitare într-un spațiu de ecologie aplicată.

„Săptămâna trecută s-a desfășurat prima întâlnire cu toată echipa proiectului la Armeniș, Măgura Zimbrilor: comunitatea locală a aflat mai multe despre instalații multimedia dezvoltate de echipa Modulab, meșterii locali s-au întâlnit cu arhitectul Ciprian Manda ce va coordona atelierele manufactură de mobilier, iar unul dintre artiștii grafici ce vor contribui la dezvoltarea centrului local a realizat documentarea fotografică a peisajului pe care îl va integra în pictura murală exterioară a centrului“, se precizează în comunicatul WWF, ONG-ul care a iniţiat proiectul legat de zimbri.

În acest an, un centru inovator de ecologie aplicată va fi folosit pentru practică, schimburi de experiență, evenimente și informări despre acțiuni pentru conservarea naturii, de către elevi din regiune și practicieni din diverse domenii relevante proiectului. „Oameni din întreaga lume vor putea urmări activitatea zimbrilor și impactul lor în regiune. Avem în vedere amenajarea interioară a centrului împreună cu localnici și cu materie primă ce provine din gospodăriile din comună. Arhitectul Ciprian Manda va lucra cot la cot cu o familie de tâmplari din Armeniș și o mică armată de voluntari pentru a da o nouă viață unor bucăți de lemn imperfecte, care altfel ar deveni lemn de foc. Vizăm un spațiu verde în jurul centrului de vizitare, unde turiștii se pot relaxa după vizitele de observare a zimbrilor. La fel, o stație de cercetare, cu spații de cazare și un program de practică pentru studenți și tineri profesioniști pentru formarea de competențe practice în domeniul protecției mediului în rândul viitorilor practicieni“, se mai aminteşte în documentul amintit.

Vă reamintim că WWF România derulează un proiect de refacere a vieții sălbatice prin reintroducerea zimbrului în Munții Țarcu, pe o suprafață de 59.000 ha. WWF România și organizațiile partenere doresc crearea unui exemplu de dezvoltare durabilă pentru comunitățile din vestul Carpaților Meridionali, cel mai mare nucleu de sălbăticie din România, unde bunăstarea comunităților locale este înlesnită de acțiunile de conservare a naturii. Se va încuraja un altfel de vizitare a zonei, generată de oportunitatea și nevoia de cercetare. Localnicii vor fi principalii furnizori de servicii pentru studenții, practicienii și profesioniștii din diverse domenii care ajung să descopere Măgura Zimbrilor prin intermediul acestui proiect. Înfiinţată în anul 1961, WWF este o organizaţie internaţională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.

Foto: WWF România