Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Începând cu luna aprilie, Camera Agricolă (CA) Caraş-Severin va demara acţiuni de instruire a agricultorilor cu privire la trei dintre măsurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Conform directorului CA, Pavel Nefir, informările se vor face fie în cadrul târgurilor agricole la care vor participa specialiştii CA, fie prin organizarea de cursuri destinate agricultorilor din judeţ.

Măsurile se referă la agromediu şi climă, agricultură ecologică, respectiv zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice. „Agricultorii vor avea nevoie de instruire şi consiliere iar aici intervine rolul specialiştilor care trebuie să-i informeze şi să-i formeze profesional. Asta urmărim prin cursurile, târgurile şi expoziţiile pe care le organizăm ori prin suportul pe care-l oferim în ce priveşte problemele tehnice, amenajamentele pastorale ori avizele consultative pe care le eliberăm pentru obţinerea atestatelor de producători”, ne-a declarat şeful CA, Pavel Nefir.

Sătenii din zona Bozovici, de pildă, discută cu specialiştii despre soiurile de hibrizi, rasele de animale, tehnologiile de cultivare potrivite zonei ori despre loturile experimentale care urmăresc eficacitatea unor soiuri sau hibrizi de plante. „Discutăm cu agricultorii la sediul din Bozovici dar ne deplasăm şi-n alte locaţii din zonă dacă primim minim 25 de solicitări”, ne-a spus Doru Achim, specialist la CA Bozovici.

Mihai Cepeş, specialist la punctul CA Oraviţa, a ridicat problema amenajamentelor pastorale care trebuie întocmite la nivelul primăriilor. „Păşunile şi fâneţele de la nivel de comune trebuie curăţate şi fertilizate, ceea ce duce la îmbunătăţirea calităţii acestora. Cel mai important aspect constă în faptul că animalele trebuie să aibă surse de apă, adică fântâni, puţuri şi jgheaburi în funcţie de numărul de animale”, a punctat acesta.

La Teregova un asemenea amenajament este gata, mai trebuie doar avizat. De asta s-au ocupat specialiştii de la CA Caransebeş, care în prezent lucrează la amenajamente la Luncaviţa, Domaşnea, Armeniş sau Bucoşniţa. Conform lui Daniel Balint, agricultorii din zonă arată interes pentru fondurile europene. „Oamenii cer informaţii despre accesarea banilor europeni. Noi vedem în ce măsuri se încadrează şi le oferim sprijinul nostru”, ne-a spus specialistul CA Caransebeş.