Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta este concluzia atunci când analizezi starea de fapt din sistemul de sănătate la un capitol deloc de neglijat: HIV/SIDA.

Obişnuita masă rotundă organizată de Asociaţia Familiilor Anti-HIV „Inocenţă şi Speranţă” din Reşiţa – cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA – a scos la iveală lucruri mai puţin obişnuite. Şi asta pentru că, pe lângă cazurile clasice de discriminare, lupta pentru includerea copiilor afectaţi în şcolile normale şi obţinerea cu greutate a unor drepturi, sistemul de sănătate mai adaugă o piedică. Potrivit Speranţei-Maria Ponoran, reprezentând Direcţia de Sănătate Publică, în 2013 instituţia n-a primit niciun ban pentru prevenţie!

Indiferent de afecţiune, analiza costurilor duce la o concluzie simplă: e mai uşor să previi decât să tratezi. Şi cum HIV/SIDA evoluează într-o singură direcţie, costurile sunt din ce în ce mai mari pe măsura avansării în stadiile bolii. Potrivit lui Petrică Agape, preşedintele Asociaţiei „Inocenţă şi Speranţă”, cheltuielile cu tratamentul se ridică, lunar, la peste 14.000 de lei pentru stadiile incipiente!

Agape a mai vorbit şi de cărăşenii afectaţi care îşi neglijează singuri administrarea tratamentului, deşi în ţară există oameni cărora le-a fost întrerupt tratamentul din vina sistemului de sănătate, şi a explicat că judeţul nostru este totuşi singurul unde n-au existat asemenea situaţii. Dimpotrivă, s-a reuşit obţinerea diferitelor drepturi ce nu se mai acordă nicăieri. Doar că „persoanele afectate trebuie să înţeleagă că au şi obligaţii, nu doar drepturi! Că trebuie să se prezinte la control şi că, dacă vor ajutoare de alimente, trebuie să se prezinte la locul stabilit de primărie să şi le ridice”, a mai spus Agape.