Reactualizat la:

Traditii din suflet bucovinean

Traditii din suflet bucovinean
Scris de Ionel Ivaşcu - TIROL – Încondeierea unui ou durează ore sau zile, după mărimea oului sau complexitatea modelului.

Rectifica

Oul, fie el de rață, de gâscă sau de struț, trebuie găurit cu un instrument special ca să nu se crape. Apoi se scoate conținutul cu o pompiță specială după care se spală și de degresează. Urmează lucrul cu chișița de diferite dimensiuni. Și câte alte etape mai cunoaște procesul de încondeiere…?

Ana Bursuc le cunoaște foarte bine căci asta a făcut familia sa de-a lungul multor generații. Originară din Bucovina, doamna Ana s-a stabilit în Banat, aducând cu ea și meșteșugul deprins acasă. Unora li se poate părea simplu dar nu-i deloc așa. Așa li s-a părut și copiilor din sat care s-au arătat foarte curioși să învețe să încondeieze. Dar… cum au venit, așa au și plecat iar Ana Bursuc a rămas singura care încondeiază ouă în toată zona.

Încondeiez ouă de plăcere iar motivele sunt din Bucovina. Ca să faci asta, e nevoie de răbdare și perseverență. Au fost mulți care au spus că vor să învețe dar tinerii nu prea au răbdare. Mă bucur însă să văd că au prins meseria copiii mei și o practică în timpul liber”, ne-a spus doamna Ana.

Și nepotul său, Ionel Lisciuc, a prins meserie. Elev în clasa a IV-a la școala din sat, Ionel umple contururile trasate de mătușa sa. „Până să învăț, am stricat câteva ouă. La început îmi tremura mâna, dar am trecut peste asta”, ne-a spus nepotul doamnei Ana.

Pe cât de mare e efortul său, pe atât de puțină e aprecierea oamenilor. Ana Bursuc merge la târguri, ouăle sale se găsesc în magazine din Timișoara iar cei care o cunosc, o caută. Ar vrea ca tradițiile să fie susținute mai mult și promovate mai intens, căci altfel riscă să se piardă. Și cu siguranță nu este doar părerea sa. Se întâmplă însă adesea ca tradițiile românești să fie apreciate mai mult de străini decât de români. Doamna Ana știe asta cel mai bine. A avut comenzi din Austria și Germania, iar la Tirol vin mulți germani care au neamuri în sat. Sunt atât de fascinați de ce iese din mâinile sale încât îi cumpără produsele și le duc bucuroși acasă. În România însă se apropie Paștele. Poate n-ar fi rău să ducem și noi acasă un ou încondeiat pe care să-l punem lângă Lumina Învierii. O putem găsi pe doamna Ana la Târgul de Florii de la Reșița. Nu de alta, dar sunt tradițiile noastre și munca doamnei Ana.



Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Intrarile Resitei au fost curatate
REȘIȚA - Cele cinci intrări în reşedinţa judeţului au fost curăţate, vineri, în cadrul unei campanii în care [...] mai multe »
Autoturism in flacari, la Ciclova Montana
ORAVIȚA - Sâmbătă dimineață, la scurt timp după ora 8.30, prin apel la 112 a fost anunțată izbucnirea unui [...] mai multe »
Copiii invata sa faca si sa manance produse traditionale
REŞIŢA - Fiindcă nimic nu se compară cu „Mâncarea sănătoasă, mâncarea gustoasă de la noi de acasă“. Sub [...] mai multe »
Cine a vrut sa munceasca, a gasit!
REŞIŢA - 20 de cărăşeni au reuşit angajarea chiar în ziua bursei de muncă, în vreme ce alţi 139 au fost [...] mai multe »
Greco catolicii primesc o vizita importanta
REŞIŢA - Sâmbătă, 21 aprilie a.c. ora 15, Mons. Miguel Maury Buendia, Nunţiu Apostolic în România, împreună cu [...] mai multe »
Lenuta Ciurel vrea ca rezultatele scolilor sa se vada
REŞIŢA - De vineri, 20 aprilie, la conducerea învăţământului cărăşean se află o femeie, o premieră pentru [...] mai multe »
Incendiu provocat de mana criminala, pe Aleea Tineretului
REŞIŢA - Două camere de apartament arse, o victimă ajunsă la spital intoxicată cu monoxid de carbon, zeci de [...] mai multe »
Central Ballroom: o nouă dimensiune a luxului şi serviciilor de calitate
ADVERTORIAL. Cel mai elegant restaurant din Caraş-Severin se află la Oţelu Roşu, s-a deschis vineri şi vă invită [...] mai multe »
Avem bogatii subterane, dar nu facem nimic cu ele
REŞIŢA - Una dintre ele este apa termominerală de la Băile Herculane, care, în cea mai mare parte a sa, se [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou