Reactualizat la:

Traditii din Banat la borcan

Traditii din Banat la borcan
Scris de Ionel Ivaşcu - SCĂIUŞ – Mica afacere de familie a soţilor Mariana şi Dan Beg înseamnă produse de calitate, făcute la foc de lemne, după reţete din Banat. Ciupercile, salatele, zacusca şi dulceţurile sunt comercializate în principal la târguri şi evenimente agricole. Oamenii se îndrăgostesc de produsele de calitate şi le apreciază”, susţine Dan Beg.

Rectifica

Ţările din UE derulează programe finanţate de stat prin care elevii merg în vizită la producătorii de produse tradiţionale. Copiii pot degusta produsele iar, la întoarcere, vin părinţii să-i ia. Aşa sunt promovate produsele şi se stabilesc legături între oameni. Acţiunea are impact şi aşa reuşesc să-şi vândă produsele.

În România, lucrurile stau exact pe dos. Piaţa nu este aşezată, nu există corelaţie între cerere şi ofertă. Iată un paradox dacă ne gândim la potenţialul agricol al României, situaţie pe care Dan Beg o cunoaşte foarte bine.

De câţiva ani, produce ciuperci 100% ecologice pe care le şi procesează. Pur şi simplu, a simţit că asta vrea să facă. Şi s-a ridicat prin forţe proprii. Spaţiul de producţie măsoară 350 de metri pătraţi, la care se adăugă unitatea de procesare. De asemenea, legumele şi fructele necesare zacuscăi, salatelor şi dulceţurilor sunt produse tot în cadrul afacerii sale de familie. Familie care se ocupă şi de procesare iar rezultatul final sunt produsele sănătoase, de casă.

Datorită bunei colaborări cu Camera Agricolă, participă la târguri din toată ţara, unde îşi desface produsele. „Colaborăm şi cu câteva magazine însă baza sunt târgurile agricole. Desfacerea este o problemă pentru mulţi. În mod normal, grija noastră ar trebui să fie doar să producem. Produsele autohtone ar trebui preţuite mai mult, aşa cum se întâmplă în Uniunea Europeană. Românii cheltuie mult pe alimente dar nu acordă suficientă atenţie calităţii”, spune dl. Beg.

Prin muncă, reuşeşte să îmbine activitatea curentă cu cea de producător agricol. Afacerea de familie aduce câştiguri variabile căci ciupercile nu cresc oricând şi în orice condiţii. S-ar gândi să-şi dezvolte afacerea dacă statul ar susţine mai mult micii producători. „E trist că produse bune se vând greu. Românii acceptă uşor produsele de la magazin, fabricate industrial. Cred că aşa au fost educaţi. Sunt mulţi producători mici care nu sunt promovaţi. Oamenii ar trebui să aleagă şi să aprecieze produsele de calitate, cu precădere cele româneşti, şi să-şi educe şi copiii să mănânce sănătos”, ne sfătuieşte dl. Beg pe toţi.

 

 



Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
AquaCaras, mereu un taram al disputelor
REŞIŢA - Cel mai dezbătut proiect de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean de joi a vizat AquaCaraş. [...] mai multe »
Hurduzeu: Raman prietenul lui Sorin Grindeanu
REŞIŢA - La finele şedinţei de joi a Consiliului Judeţean, preşedintelui Silviu Hurduzeu i s-a cerut să comenteze [...] mai multe »
Canicula si vijelii in Caras-Severin
CARAȘ-SEVERIN - Avertismentul Administrației Naționale de Meteorologie este valabil de vineri, 23 iunie, ora 13, [...] mai multe »
Prezenta 100% la ultima proba a Evaluarii Nationale
CARAŞ-SEVERIN - Ultima probă a examenului de Evaluare Naţională 2017, cea la limba maternă, germană şi sârbă a [...] mai multe »
Inginerii Resitei vor mesteri frantuzeste
REŞIŢA - Asta după ce Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa a semnat un nou parteneriat Erasmus+ cu [...] mai multe »
Doar 46 de elevi vor sa invete o meserie
CARAŞ-SEVERIN - Început timid pentru învăţământul dual în prima sesiune de înscriere în clasa a IX, adică un [...] mai multe »
Strazile Resitei, asfaltate cu… transparenta
REŞIŢA - Asta ne asigură primarul Ioan Popa atunci când spune că e nedrept ca, la capitolul străzi brăzdate şi [...] mai multe »
Strazi din Caransebes, fara apa
CARANSEBEŞ - Patru străzi din municipiu vor rămâne fără apă joi, 22 iunie, între orele 9.00 şi 18.00, ca urmare [...] mai multe »
Aveti grija cand mergeti la spital
REŞIŢA - Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Reșița, Cristina Bacer, a început să facă [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou