Reactualizat la:

Traditia croafnelor la germani inainte de Postul Mare

Traditia croafnelor la germani inainte de Postul Mare
Scris de Alexandra Gorghiu - REȘIȚA – Este ultima petrecere din sărbătoarea Fășangului, din 14 februarie catolicii intrând în Postul Paștelui.

 (1 comentariu)

Rectifica

Dacă germanii au început Fășangul cu „sărbătoarea tăițeilor“, în 23 ianuarie, seria acțiunilor organizate cu acest prilej s-a încheiat marți, 13 februarie, cu „sărbătoarea gogoșilor“. Asta pentru că de miercuri, supranumită și „miercurea cenușii“ se așterne o perioadă de reculegere, în post și rugăciune pentru a primi Învierea Domnului cu trupul și sufletul curat. Au fost dedicate două zile pentru tradiționalele croafne, luni pentru copii și tineri, iar marți, această manifestare a fost doar pentru adulți. Încă de la intrarea în sediul Forumului Democratic al Germanilor aroma îmbietoare a gogoșilor și muzica au creat o stare de bunădispoziție generală, care a dat drumul la cântat și la povestit.

„Croafnele ne-au adunat aici, a precizat Cristian Chioncel, vicepreședintele Forumului, principalul motiv este de a fi împreună, de a ne simți bine și de a avea și o serie de incursiuni muzicale cu formațiile culturale ale Forumului, dar mai ales pentru a merge mai departe cu acestă tradiție în comunitatea germană și de a o face cunoscută și altora. La fel ca și la alte manifestări, ne bucurăm că sunt alături de noi și membri ai populației majoritare și ai altor minoritătăți. La nivelul comunității noastre, noi ne străduim să dăm mai departe tinerei generații aceste tradiții și obiceiuri, pentru a le păstra în timp“.

Această ultimă petrecere cu gogoși semnifică faptul că tot ce este dulce și bun, tot ce aduce o plăcere culinară, este lăsat deoparte, odată cu intrarea în Postul Mare. Practic, înainte de perioada renunțărilor, oamenii petrec. Conform confesiunii romano-catolice, „miercurea cenușii“ este prima zi din Postul Paștelui și simbolizează faptul că omul este plămădit din pământ sau cenușă și se va întoarce tot la această stare, în cenușă, fiind dator să nu uite de aspectele serioase ale vieții, care nu este doar petrecere.

Secretul celor mai buni gogoși

Educatoarea Edda Lupșiasca e conștientă de importanța transmiterii tradițiilor și obiceiurilor, de aceea îi învață pe cei mici cum să le păstreze și să le dea și ei mai departe: „Și eu particip de mică la aceste sărbători de Fășang, mama făcea și ea gogoși în casă. Suntem invitați în fiecare an la Asociația Caritativă „Sfântul Vincențiu de Paul“ să participăm cu copiii, care abia așteaptă să se mascheze, iar înainte, aveam o zi lejeră la grădiniță când copiii puteau să vină îmbrăcați cum voiau și mai mult ne-am jucat și am povestit“.

Femeile de la Forum au pus multă dragoste în gogoșile puse la bătaie la petrecere. Platourile cu croafne su sosit rând pe rând, rumene și aromate cu zahăr vanilat și coajă de lămâie. De ce nu ies întotdeauna gogoșile făcute după ureche sau după rețetele care abundă pe internet, doar tanti Fini știe: „La un kilogram de făină se pune o bucățică de drojdie proaspătă, zahăr, sare, lapte, unt sau margarină, se rade coaja de la o lămâie, un pic de smântână și 4 ouă, din care două întregi și două gălbenușuri. Se amestecă și se bate bine până se ia de pe lingură sau de pe mână. Se frământă și se bate aluatul bine, bine de tot, cam o jumătate de oră trebuie muncit, să se desprindă de pereții castronului, să nu mai lipească. Eu frământ chiar mai mult de o jumătate de oră, până mi se fac bătături la degete. După ce a crescut în castron, se întinde aluatul pe planșetă și se lasă din nou să crească. Între timp încing uleiul, trebuie mult ulei, iar după aceea le tai cu paharul și le prăjesc. Când sunt puse în uleiul încins, gogoșile trebuie să se învârtă singure. Așa zicea mama către mine că, dacă nu au inel, înseamnă că gogoșile nu au fost bine frământate. Gospodinele mai în vârstă trebuie să știe acest secret, dar nu toate îl știu. Eu nu am fete, dar am două nepoate pe care le-am învățat. Din patru kilograme am făcut acum gogoși. E obiceiul nostru. Chiar dacă ești bolnav, tot faci din jumătate de kilogram. Sănătos sau bolnav, trebuie să faci“.

Tanti Iosefina are 81 de ani și ne-a spus că se mai întâmplă să nu iasă gogoșile: „O! Încă destul de des. Nu toate gogoșile se întorc și nu toate fac inel și, atunci mă gândesc, oare de ce nu mă iubesc gogoșile astea! Eu numai atunci sunt bucuroasă, când le văd cu inel“.

Miercurea cenușii“

Din 14 februarie, în „miercurea cenușii“, cum e cunoscută ziua începerii Postului Mare, creștinii apuseni traversează o perioadă de renunțări și reculegere până la Paști, care anul acesta va fi sărbătorit la 1 aprilie, cu o săptămână înaintea Paștelui ortodox. În această zi de post sever, credincioșii romano-catolici au fost binecuvântați cu cenușă în cadrul Sfintei Liturghii, preotul spunând: “Converteşte-te şi crede în Evanghelie!”. În calendarul romano-catolic sunt consemnate doar două zile de post sever pe an, cea de-a doua fiind în Vinerea Mare.



Comentarii 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Curentul Barzavei va lumina promenadele
REŞIŢA - Acesta este planul primarului Ioan Popa, care ne-a vorbit despre un proiect depus spre finanţare marţi şi [...] mai multe »
Targ gastronomic in Piata Centrala
REȘIȚA - „Clătite, sarmale cu mămăligă, ciorbă de peşte, ciorbă de fasole, tot felul de carne la grătar, [...] mai multe »
Teren multifunctional: un proiect de suflet
CARANSEBEŞ - Unul din cele patru terenuri multifuncționale de sport, pe care și-a propus administrația locală din [...] mai multe »
Happy Singh nu mai vrea sa fie director medical
CARANSEBEŞ - La doar o lună de zile după ce a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal de [...] mai multe »
Seful judetului, la coada tarnacopului
VĂLIUG - Preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a lăsat deoparte, pentru o zi, treburile actuale ale [...] mai multe »
Runneri din toata tara vor alerga prin padurile resitene
REŞIŢA - Peste 400 de participanţi confirmaţi, patru trasee, două probe pentru copii, într-un cuvant „AlerGând [...] mai multe »
As dori atat de mult sa-mi gasesc familia…
REŞIŢA - Sunt cuvintele unei tinere din Canada, care a văzut lumina zilei acum 27 de ani, la maternitatea din [...] mai multe »
Educatia forestiera, o prioritate a Directiei Silvice Caras-Severin
VĂLIUG - Ocolul Silvic Văliug, din cadrul Direcției Silvice Caraș-Severin, a organizat în parteneriat cu CEZ [...] mai multe »
Funicularul, in drumul spre exploatarea turistica
REŞIŢA - Potrivit municipalităţii, obiectivul va trece printr-o evaluare şi ar putea fi cumpărat, iar mai apoi [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou