Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Curtea de Conturi a României a dat dreptate Consiliului Judeţean în privinţa abaterilor constatate de Camera de Conturi Caraş-Severin, susţinând că forul judeţean nu a încălcat legea.

Prin Decizia Directorului Camerei de Conturi nr. 23/28.07.2017 s-au constatat abateri de la legalitate și regularitate, în special, în ceea ce privește Programul Național „Laptele și cornul” și Programul național „Fructe în școli“. S-a stabilit și un prejudiciu aferent produselor lactate, de 237.882,88 lei, din care 152.222,13 pentru produsele lactate și 85.660,75 lei pentru produsele de panificație, respectiv, în cadrul Programului Național „Fructe în școli“, prejudiciul de 7.420,76 lei.

Urmând procedura administrativ-jurisdicțională, Consiliul Județean Caraș-Severin a formulat contestația la Comisia de Soluționare a Contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a României, solicitând motivat anularea măsurilor pe cele două programe naționale și, pe cale de consecință, anularea prejudiciului estimat. Prin Încheierea nr. 140/28.11.2017, Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi a României a admis, în tot, contestația Consiliului Județean Caraș-Severin. S-a constat faptul că numărul de porții livrate cu numărul de elevi/preșcolari prezenți la cursuri nu pot fi corelate în anumite perioade de timp, neputând fi imputabilă Consiliul Județean Caraș-Severin. Conform Hotărârii Curții de Conturi nr. 155/2014, măsurile prin Decizia directorului Camerei de Conturi Caraș-Severin au fost suspendate până la pronunțarea Încheierii Comisiei de Contestare a Curții de Conturi a României, iar în contextul dat, privind admiterea contestației, acestea au fost desființate, nesubzistând pretinsa ipotetică încălcare a prevederilor legale.