Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nici bine n-au apucat reşiţenii să se bucure că din toamnă vor scăpa de operatorul privat de parcări, că decizia s-a şi întors pe masa aleşilor urbei. Instituţia Prefectului a constatat că lucrurile nu sunt tocmai legale în ceea ce priveşte modul în care aleşii urbei au votat proiectul.

„Deoarece hotărârea a fost respinsă de Prefectură care ne cere s-o revocăm, va trebui să ajungem în contencios, să vedem ce spune instanţa“, ne spune Hadrian Popescu, liderul grupului PNL-PV din Consiliul Local Reşiţa.

Trebuie spus însă că nu prevederile hotărârii de consiliu sunt problema, ci tipul de majoritate cu care a trecut proiectul. Asta pentru că în loc să fie votat cu două treimi din numărul consilierilor, documentul a trecut cu majoritate simplă (de 50% plus unu). Aleşii urbei sunt însă conştienţi de această problemă, însă orice negociere între culorile din consiliu a eşuat. „Am încercat de două ori dar n-am avut decât voturile noastre, nu şi pe cele ale colegilor de la PSD care, se pare, vor să ţină operatorul în contract, chiar dacă nici el nu mai doreşte acest lucru, spune dezamăgit Hadrian Popescu. Suntem în litigiu cu cei de la Eco Bau care ne cer despăgubiri de un milion de lei în instanţă pentru că nu le-am dat datele pentru a-şi putea încasa amenzile de la oameni. Am încercat o mediere, am adus-o în Consiliul Local, pentru că operatorul ar fi renunţat la pretenţiile de un milion de lei şi la contract dacă le-am da noi 500.000 de lei. Nici dânşii nu mai vor contractul şi, într-adevăr, hotărârea de consiliu conţine un articol în care se precizează acest lucru. În contract nu există o clauză care să le dea dreptul să renunţe unilateral la contract. Noi putem face acest lucru, dar în schimbul unui milion de lei“.

Totuşi, dacă urbea i-ar da operatorului 500.000 de lei, acesta s-a declarat pregătit să renunţe la despăgubiri sau la alte pretenţii, inclusiv la amenzile pe care le-ar avea de recuperat de la aproximativ 19.000 de cetăţeni. Deocamdată, însă, „nu putem pune în aplicare hotărârea, pentru că Prefectura ne-a respins-o pe legalitate. Chiar dacă n-o revocăm, ea nu se aplică fără acordul lor. Iar în contencios administrativ, procesul riscă să durează până încetează contractul, în 2021“, a conchis Hadrian Popescu.

În mare, argumentele pentru care ceilalţi consilieri n-au fost de acord cu înţelegerea dintre administraţia locală şi Eco Bau se reduc la două. Unul ar fi legat de faptul că afacerea cu parcările nu e aşa profitabilă, iar Primăria nu va reuşi să-şi scoată banii până în 2021. Pe de altă parte, suma de 500.000 de lei ar însemna şi o scutire pentru cei amendaţi pentru parcare. O parte din consilieri a considerat că n-ar fi normal ca banii tuturor reşiţenilor să fie folosiţi pentru a scoate din ananghie pe cei care, cu bună ştiinţă, au parcat pe locuri cu taxă fără să achite biletul de 3 lei pe oră, şi nici n-au plătit amenda ulterioară de 30 de lei.

Ce ne spune Instituţia Prefectului? „În urma verificării legalităţii hotărârii Consiliului Local Reşiţa prin care se aprobă încetarea contractului de concesionare între municipiul Reşiţa şi societatea comercială în cauză, a fost solicitată revocarea hotărârii, întrucât a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor legale. Din motivarea hotărârii rezultă că a fost adoptată cu 11 voturi dintr-un număr de 21 de consilieri în funcţie. Conform prevederilor art. 45 alin. (3) din Legea 215/2001, legea administraţiei publice locale, «hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilielor locali în funcţie». Prin urmare, nefiind întrunit cvorumul necesar pentru adoptatea hotărârii, Instituţia Prefectului a solicitat reanalizarea acesteia, în vederea revocării ca nelegală“, a precizat Mihaela Badea, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului. După procedura revocării, dacă aleşii urbei nu retrag documentul, potrivit legii, prefectul poate ataca în faţa instanţei de contencios administrativ actele pe care le consideră ilegale.