Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După toate promisiunile municipalităţii, consilierii locali au reuşit să „rezolve“ problema, lăsându-le pe toate cu plată.Două proiecte ce urmau să remedieze problema parcărilor cu plată din Reşiţa au fost aduse de primarul Mihai Stepanescu în faţa aleşilor locali, care şi ei s-au arătat în trecut dornici să rezolve situaţia. Una dintre iniţiative viza câteva modificări aduse regimului parcărilor, cea de-a doua urmând să definească termenul de parcare pe care puteau fi percepute taxe.

Reprezentanţii operatorilor privaţi s-au arătat nemulţumiţi în legătură cu faptul că, în noile reglementări, municipalitatea nu mai fixa nici un tarif pentru parcările de reşedinţă, potrivit înţelegerilor. Liviu Gârtoi, şeful de la Patrimoniu, a explicat faptul că tariful pentru parcările de reşedinţă este atributul autorităţii locale, nicidecum al operatorului privat, şi că, dacă proiectele ar fi votate, parcările de reşedinţă ar ieşi complet de sub jurisdicţia firmelor.

Consilierii au mai ridicat câteva probleme legate de faptul că operatorul privat plăteşte oameni care să-i filmeze pe cei care parchează fără să achite taxa, în loc să-şi pună angajaţii să stea în parcări şi să încaseze direct tichetele de parcare. Mai ales că reşiţenii s-au plâns de multe ori că nu ştiu de unde să-şi facă rost de aceste tichete.

După mai multe discuţii aprinse legate de felul în care numărul locurilor de parcare care puteau fi private a crescut de la 400 la 2.200, aleşii reşiţenilor au respins, aproape în unanimitate, cele două proiecte.

Ce înseamnă asta pentru omul simplu? Că toate parcările care sunt marcate astăzi ca fiind cu taxă îşi vor păstra regimul privat. Şi că amenzile aferente, deşi li se va găsi un termen înlocuitor, trebuie plătite ca atare… Putem adăuga că unul dintre reprezentanţii operatorului privat a declarat zâmbind, în încheiere: „Of, iar nu ne-au rezolvat!“.

Antoniu Mocanu