Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi experienţa anilor trecuţi a arătat situaţii atipice în ceea ce priveşte înmatriculările, toamna reprezenta o perioadă propice pentru agenţii economici proaspăt reveniţi din concediu pentru a deschide noi investiţii.

Luna septembrie a acestui an a demontat această tendinţă, pentru că la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin s-au operat doar o sută de înmatriculări, faţă de cele 148 din luna august, care ar fi fost, potrivit uzanţelor, cea mai slabă lună din an la acest capitol.

Din totalul firmelor înmatriculate, 57 sunt persoane juridice (societăţi cu răspundere limitată), 28 de persoane fizice autorizate (PFA), 14 sunt întreprinderi individuale şi una este cooperativă agricolă. Dintre cele 100 de firme nou-înfiinţate, patru au aport de capital străin – două din Germania, una din Italia şi una din Portugalia.

Agenţii economici ar putea aştepta clarificarea situaţiei privind plata TVA, deoarece, de la 1 ianuarie 2013, potrivit actelor normative, noul sistem de TVA presupune plata taxei la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei. OG nr. 15/2012, actul normativ care a modificat Codul Fiscal, a introdus sistemul TVA la încasare care presupune ca exigibilitatea taxei intervine la momentul încasării contravalorii livrărilor/prestărilor efectuate sau, în cazul facturilor neîncasate, în cea de-a 90 a zi calendaristică de la data emiterii facturilor.

Două categorii de contribuabili vor aplica obligatoriu noul sistem de TVA: persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 de lei şi persoanele impozabile, cu sediul activităţii economice în România care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent.

Flavius Rotariu