Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – O prezenţă aparte la festival a fost şi cea a grupului „Gherghinuţa” din Valea Timocului

Grupul a fost însoţit de părintele Bojan Aleksandrovic, un luptător pentru recunoaşterea drepturilor comunităţilor româneşti în această zonă a Serbiei. Cele patru distinse doamne, îmbrăcate în costum tradiţional românesc, au încântat publicul prin cântecele „de bătrâneaţă”, aşa cum le-au numit ele, dar şi prin portul popular.

„Am venit de pe Valea Timocului, suntem femei mai în vârstă, dar cântăm cântece cum au fost odată la noi, că şi noi suntem români, numai că am fost depărtaţi de voi, de fraţii noştri, însă chiar şi aşa nu ne-am uitat cântecele şi tradiţia”, ne-a spus tanti Miliţa. Printre românii din Valea Timocului graiul bănăţean este majoritar, iar festivaluri precum cel de la Caransebeş reprezintă o garanţie că aceştia îşi vor păstra identitatea.

„Mă bucur tare mult că suntem aici pentru că «Toamna la gugulani» ne reuneşte cu ţara mamă. Noi, românii din Valea Timocului, prin cânt, joc şi limbă am reuşit să ne păstrăm identitatea, pentru că altfel, administrativ, suntem obstrucţionaţi de 200 de ani. Vom exista ca români în Serbia atâta timp cât vom avea astfel de legături cu ţara mamă”, a adăugat şi părintele Bojan.

Nina Curiţa