Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Potrivit conducerii Biroului Vamal Naidăş, realizarea planului de încasări are ca principală sursă vămuirea la frontieră a fontei destinate uzinei reşiţene, importate din Smederevo, Serbia.

Din cuvintele şefului Biroului Vamal de Frontieră Naidăş, Cătălin Zărnescu, am putut afla că instituţia pe care o conduce – ca structură teritorială a Direcţiei Generale a Vămilor, în cadrul ANAF – are stabilit ca principal indicator de evaluare a activităţii gradul de îndeplinire a planului de încasări la bugetul de stat. Trăgând linie după primele opt luni ale anului, s-a stat bine la acest capitol. În acea perioadă, încasările au totalizat 1,95 milioane de lei, ceea ce echivalează cu un procent de realizare de 116,4% faţă de cifrele planificate.

Încasările la bugetul de stat pe primele opt luni ale anului 2019 reprezintă taxele vamale şi TVA-ul încasat de la operaţiunile de punere în liberă circulaţie a mărfurilor de provenienţă Serbia, în special materiale de construcţii (cărămidă, ţiglă şi nisip) şi fontă (materie primă pentru combinatul siderurgic din Reşiţa). Realizarea planului are ca principală sursă, vămuirea în frontieră a fontei destinate combinatului siderurgic din Reşiţa. Dacă luăm în considerare şi TVA-ul amânat de la plată, în valoare de 630.072 lei, realizările biroului nostru sunt în cuantum de 2.585.983 de lei, reprezentând 154 % din planul acordat nouă“, informează oficialul.

Potrivit acestuia, încasările de taxe vamale sunt relativ mici (42.221 de lei), din cauza politicii vamale naţionale şi europene, menite să liberalizeze schimburile economice.

Antoniu Mocanu