Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Cele 250 de noi locuri de muncă pe care TMD Friction le are în plan sunt tot mai departe de Caransebeș, după ce nici la ședința Consiliului Local din ultima zi de iunie, proiectul prin care firma cerea la licitație un teren liber de sarcini, în imediata apropiere a actualei locații, nu a fost votat de consilierii PSD.

A fost o ședință tensionată, în care aleșii PSD au profitat la maxim de absența unui consilier liberal, și au căzut la vot mai multe proiecte, fiind la un pas de a-i lăsa și pe profesori fără banii de salarii, subiect asupra căruia vom reveni. Nu au lipsit nici atacurile la persoană marca PSD, tolerate de președintele de ședință, social-democratul Valentin Dascălu, mai strict în schimb cu cei de la PNL. Dar să revenim la TMD Friction și terenul cerut de aceștia pentru extinderea investiției, despre care Jurnal de Caraș-Severin a mai scris  (aici și aici).

„Noi am clarificat poziția noastră clară la acest subiect încă din ședințele trecute, de ce reveniți cu acest proiect dacă există un litigiu, dacă va exista un dosar? Terenul este liber doar la Cadastru. Haideți să închiriem, să concesionăm, suntem împotriva vânzării terenului până nu se clarifică problemele în instanță”, a spus Florin Bogdea, care a adus în discuție și cazul unui alt teren, de la ieșirea din Caransebeș. „Nu înțelegeți că politica firmei este de a cumpăra terenul?”, a fost răspunsul primarului Felix Borcean. Se pare că nu, pentru că după alte dezbateri, proiectul a căzut la vot, nu înainte ca pesediștii să aducă în discuție numele unui fost președinte al Judecătoriei Caransebeș, Horia Vasilescu, care le-ar fi spus că în cazul terenului respectiv s-ar fi produs o infracțiune.

A urmat imediat pe ordinea de zi un proiect de hotărâre aproape identic, doar că în locul TMD Friction, un cetățean simplu era cel cerea un teren la licitație. „Acolo unde-i pentru cetățeni suntem de acord”, a spus Bogdea, replica primarului Borcean venind imediat: „Deci TMD nu sunt cetățeni!”.

clcplen

La finalul ședinței, edilul a declarat că municipiul Caransebeș nu-și permite să rateze o astfel de investiție precum cea a TMD Friction. „Încă păstrez speranța că la un moment dat vor înțelege situația și în cele din urmă vor aproba vânzarea terenului. Am încercat să-i fac să înțeleagă că acest teren este liber de sarcini și se poate scoate la licitație, nu există niciun litigiu, iar dacă doresc să amendeze fapte care par suspecte se poate face acest lucru la organele competente. Problema este că pe investitori nu-i interesează apetitul PSD pentru scandal sau pentru cercetări din trecut. Aceste firme private sunt serioase, nu se complac în astfel de jocuri politice. Cei care pierdem suntem toți, indiferent de culoare politică, pierde Caransebeșul. Probabil că vor să întindă elasticul până la limita rezistenței. Sper și cred că până la urmă această situație se va rezolva favorabil, nu pentru o firmă sau alta, ci pentru Caransebeș. Nu suntem un oraș atât de dezvoltat încât să ne permitem să ratăm o astfel de investiție care aduce câteva sute de noi locuri de muncă”, a precizat Felix Borcean.

Dacă va fi așa sau nu, vom vedea. Până atunci, miercuri 5 iulie, unul din șefii la nivel mondial ai TMD Friction se va afla la Caransebeș și, probabil, că se va lua o decizie în ce privește terenul necesar pentru deschiderea unei fabrici de pastă pentru plăcuțele de frână, care trebuia achiziționat până la data de 15 iulie.