Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – 1.450 de elevi cărăşeni au susţinut marți, 6 iunie, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română. Tinerii s-au declarat mulţumiţi de subiectele extrase şi chiar dacă unele subiecte au fost mai dificile, pregătirea din timpul anului şi-a spus cuvântul, reuşind să promoveze cu un calificativ mulţumitor.

„Am avut un text juridic-administrativ. A fost foarte uşor şi am luat calificativul «avansat». M-am pregătit pentru examene şi am făcut pregătire şi la clasă“, ne-a declarat Ionuţ Csurkuy, mărturisind că examenul de care se teme cel mai mult este proba scrisă la istorie. Mulţumită este şi Petria Duma. Chiar dacă primul examen al Bacalaureatului „a fost puţin greuţ. Trebuie să ne pregătim mai bine şi o să fie mai bine“, a concluzionat tânăra care a obţinut calificativul „mediu“. În schimb, pentru Romeo Florea subiectul extras a fost „uşor. A trebuit să vorbesc despre moarte şi am obţinut calificativul «mediu». De examenul scris la limba română îmi este cel mai frică dar cred că mă descurc“, ne-a mărturisit tânărul care se gândeşte la o carieră în armată după absolvirea Bacalaureatului.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la probele de competenţe nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care, la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, refuză să raspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba.

Probele de competenţe continuă în 8 şi 9 iunie. În acest interval este programată evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Ulterior, pe 9, 12 şi 13 iunie se desfăşoară evaluarea competenţelor digitale, iar pe 14-16 iunie evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, va fi susţinută pe 26 iunie, urmată fiind de proba scrisă la Limba maternă pe 27 iunie. Pe 28 iunie, candidaţii vor avea de trecut proba obligatorie a profilului, iar pe 30 iunie – proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 5 iulie vor fi afişate rezultatele, care pot fi contestate în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie.