Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Am scăpat de un hop, mai avem unul“, au exclamat tinerii reşiţeni la ieşirea din sălile de examen după ultima probă a Bacalaureatului, referindu-se la admiterea la facultate.

 Dacă fetele visează la o carieră în medicină sau administraţie publică, băieţii sunt mai pragmatici şi îşi focusează atenţia spre facultăţi tehnice. „Mă gândesc să mă înscriu la Administraţie Publică la Universitatea «Eftimie Murgu» din Reşiţa. Este un domeniu interesant, nu neparat mai bănos“, ne-a mărturisit Valentina Vulpe, absolventă a Liceului Teoretic „Diaconovici Tietz“ Reşiţa. În schimb, pentru Ştefania Onea Facultatea de Medicină de la Timişoara este singura opţiune. „Mi se pare foarte interesant cum se întâmplă toate procesele în corpul uman şi sunt pasionată de biologie şi chimie“, ne-a mărturist absolventa Colegiului Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa. Şi se pare că această profesie este „la modă“ printre absolventele LMF. Clara Maria Popa ne-a declarat că şi-a ales acest domeniu deoarece „îmi place meseria mult şi vreau să ajut oamenii“. În schimb, pentru Alexandru Boşca, absolvent al aceleiaşi unităţi de învăţământ, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara este opţiunea principală. „Este o meserie bănoasă“, şi-a motivat tânărul alegerea.

Cu toate acestea, nu toţi tinerii reşiţeni aleg să rămână în ţară pentru a-şi definitiva studiile. „Mă gândesc la o facultate tehnică în străinătate, dar încă nu m-am decis care. Prefer în Germania deoarece studiez de 12 ani limba germană“, ne-a declarat Bogdan Constantin Stoica, absolvent al Liceului „Diaconovici Tietz“ Reşiţa. Şi chiar dacă până la admiterea la facultate tinerii trebuie să aştepte rezultatele examenului de Bacalaureat, aceştia nu îşi fac griji considerând rezultatele admiterii mult mai decisive pentru ei… „26, ziua care ne va decide existenţa“.