Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Întreprinzătorii în vârstă de până la 35 de ani pot depune planurile de afaceri în cadrul Programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri, prin care pot beneficia de finanţare de până la 10.000 de euro.

Este activă înscrierea în cadrul Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Finanţarea acoperă 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care solicitantul face dovada surselor de cofinanţare. Totodată, statul acordă garanţii prin Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru IMM pentru creditele contractate de tinerii întreprinzători în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro. De asemenea, aceştia sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi angajaţi pe perioadă nedeterminată.

„Nu este un entuziasm deosebit în sensul acesta, pentru că nu au răbdare. Proiectele ce se adresează tinerilor finanţează maximum 10.000 de euro şi 50% din activitate. Birocraţia pe care trebuie s-o învingă tinerii (timpul necesar până la finanţare) nu e în concordanţă cu entuziasmul lor. Îşi găsesc, astfel, finanţare de la familie, din bănci sau îşi reduc investiţiile. În general, se scriu proiecte pe o plajă largă de activităţi, de la SRL asistat pentru studenţi până la afaceri în turism. Sunt suficienţi tineri care scriu proiecte pe servicii sau IT, mai ales că pot obţine un punctaj mare“, ne-a declarat Cristian Vîlceanu, directorul executiv al unei fundaţii ce oferă consultanţă pe proiecte.

Flavius Rotariu