Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – A fost modificată legislaţia din domeniul calificării prin ucenicie la locul de muncă.Au fost modificate Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, conform căreia pot fi încheiate contracte pentru calificarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani prin ucenicie la locul de muncă, după cum se arată într-un comunicat emis de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin.

Astfel, contractele de ucenicie la locul de muncă se încheie pe durată determinată, care nu poate fi nici mai mare de 36 de luni, nici mai mică de 12 luni. Angajatorii care încadrează în muncă persoane în baza unui astfel de contract de ucenicie la locul de muncă pot primi, lunar, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă. În prezent valoarea acestui indicator este de 500 de lei, ceea ce înseamnă că suma acordată lunar angajatorilor pentru fiecare ucenic este de 300 de lei.

Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului pregătirea teoretică şi practică, iar la finalul colaborării, trebuie să-l înscrie la un Centru autorizat de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale, unde acesta va primi un atestat, toate costurile de evaluare fiind suportate de angajator. Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare de la sediul AJOFM Caraş-Severin, situat în Reşiţa, str. Traian Lalescu nr. 17 (tel. 0255/212160).

Antoniu Mocanu