Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reorganizarea Poliţiei de Frontieră va duce la înfiinţarea unei structuri teritoriale, IJPF Caraş-Severin urmând a-şi pierde personalitatea juridică în favoarea unui inspectorat teritorial ce va gestiona întreaga graniţă cu Serbia.

Săptămâna trecută a fost promulgată legea care reglementează activitatea Poliţiei de Frontieră. „Obiectivele inspectoratului rămân aceleaşi şi pe viitoarea structură. În ceea ce priveşte organizarea, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin îşi pierde personalitatea juridică, iar aceasta va fi transferată unui inspectorat teritorial, care, cel mai probabil va fi la Timişoara. Acesta va gestiona întreaga problematică a graniţei România-Serbia în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi“, a precizat comisarul şef Florin Bulgariu, adjunct al şefului IJPF Caraş-Severin.

Din prezentarea oficială făcută în prezenţa subprefectului judeţului, Nicolae Verindeanu, s-a desprins şi faptul că actualul inspectorat cărăşean va deveni un serviciu al acestui inspectorat teritorial, şi că vor mai avea loc „reaşezări de personal“, cum s-a exprimat reprezentantul poliţiei de frontieră. În traducere liberă, acest lucru ar însemna „punerea pe liber“ a altor oameni din această structură, şi asta după ce, anul acesta, s-a mai renunţat la peste o sută de oameni. „Nu este foarte clar cum se va face acest lucru, există posibilitatea să mai plece personal din structurile noastre. Se discută actualmente despre transferarea oamenilor la alte structuri ale Ministerului de Interne“, a mai amintit Bulgariu.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie ar putea prelua în structurile sale agenţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin care vor fi eliberaţi din funcţie în urma noii reorganizări, potrivit comisarului şef Florin Bulgariu. „Rămâne ca această problemă să se discute în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi vom vedea în ce măsură se vor găsi soluţii şi ce formă vor lua ele“, a amintit comisarul şef.

„Este un inspectorat ce-şi are zilele numărate pe o frontieră foarte grea. Graniţa cu Serbia este mai grea decât orice altă frontieră cu statele non-europene. Cu toate micile divergenţe, Poliţia de Frontieră şi-a făcut totuşi datoria. Aţi pierdut, pe parcursul acestui an, 137 de posturi şi 106 persoane angajate. A fost o creştere cu 300% a faptelor ilegale semnalate. Judeţul rămâne cu cea mai mare frontieră cu Republica Serbia dar va pierde inspectoratul“, a ţinut să precizeze subprefectul Verindeanu.

Punctul pe „i“ a fost, însă, pus de către Nicolae Ştefănescu, directorul adjunct al Oficiului judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. „Statul român trebuie reformat, într-adevăr, la şi instituţiile lui. Punctul meu de vedere este că reformarea trebuie făcută aşa cum este terenul, nu invers. Graniţa judeţului cu Republica Serbia este de 160 de kilometri. Dacă o judecăm la prima vedere, sediul poliţiei de frontieră al celor trei judeţe ar trebui să fie aici. Ca argument economic, impozitul pe salarii la 861 de posturi ajunge la DGFP Timiş şi nu va mai fi readus în teritoriu, în Caraş-Severin“, a precizat Ştefănescu.

Flavius Rotariu