Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Jurnal CS vă oferă un interviu cu maestrul internaţional de şah Tiberiu Mănescu junior. JURNAL DE CARAŞ-SEVERIN: După Sărbătorile de Iarnă ai revenit la Reşiţa şi cu ocazia Sf. Paşte. E greu dorul de casă.TIBERIU MĂNESCU JR: Este. Cum se spune, nicăieri nu este mai bine ca acasă. Într-adevăr, nu am fost acasă din luna ianuarie. Sărbătorile de Crăciun le-am petrecut la Reşiţa, alături de familie şi de prieteni.

 

JCS: Cum este în Germania?

T.M.: În Germania locuiesc în Saarbrücken, capitala Saarlandului. Se află pe graniţa cu Franţa, aproape de Luxembourg şi sunt foarte multe oraşe frumoase în împrejurimi. (Metz, Luxembourg, Strasbourg etc). Lucrez ca inginer la firma INA, membră a Grupului Schaeffler (unul dintre cei mai importanţi producători de rulmenţi, la nivel mondial). Sunt tehnolog la firma mai sus amintită şi sunt mulţumit de ceea ce fac, acest job permiţându-mi să pun în aplicare cunoştinţele teoretice dobândite în timpul facultăţii pe care am absolvit-o la Reşiţa.

 

JCS: Din câte ştiu joci şi şah.

T.M.: Am jucat pentru echipa franceză din Forbach (oraşul învecinat cu Saarbrücken, la 5 km) şi pentru Saarbrücken. Forbach joacă în liga a doua franceză, iar Saarbrücken în liga 3-a germană. În Franţa am jucat la masa a doua, iar în Germania la masa 1. Rezultatele din păcate nu au fost la fel de bune ca în alţi ani, asta datorită lipsei de pregătire şi de timp, fiind nevoit să pun locul de muncă actual pe primul plan şi să joc şah doar când timpul îmi permite.

 

JCS: Şi totuşi performanţele şahiste te recomandă să nu renunţi.

T.M.: Aveţi dreptate. Am muncit foarte mult. Practic şahul de la patru ani. Dar, din păcate, pe plan sportiv nu sunt prea optimist. Cred ca o să joc şah tot mai rar.

 

JCS: Este limpede, te vei dedica activităţii profesionale.

T.M.: Pe plan profesional îmi scriu, în prezent, teza de doctorat la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa şi poate mă voi orienta spre o carieră didactică la noi în ţară. Încă nu sunt foarte sigur, sunt mulţi factori care influenţează o asemenea decizie. Tot ce pot să spun este că, în prezent, sunt destul de mulţumit cu situaţia din Germania şi, cel puţin pentru moment, o să continui să lucrez acolo.

 

JCS: În Reşiţa şi în Caraş-Severin şahul cunoaşte o veritabilă revigorare, prin implicarea unor oameni sufletişti, Corneliu Buşu, Valeriu Grozav şi Mihai Bolintiş. Există o nouă emulaţie.

T.M.: Din păcate nu mai sunt la curent cu situaţia concretă a şahului la noi în municipiu. Unele informaţii le-am mai primit de la părinţi. Dar sunt convins că sunt destui tineri talentaţi care au şanse de reuşită în acest sport. Sper ca şi echipa de seniori a Clubului Sportiv Muncitorul Reşiţa să revină în Superliga României. Sunt oameni pasionaţi, care practică şahul din plăcere, pun multă pasiune, fac multe sacrificii, fără să fie răsplătiţi aşa cum ar merita. Pe această cale doresc să le urez mult succes atât lor, tinerilor şahişti cât şi celor care îi îndrumă în ascensiunea lor pe plan sportiv.

Marius Moraru