Caraş-Severin, Romania

GLIMBOCA – Există oameni care se aventurează pe teritorii necunoscute, oameni pentru care orice problemă nu este decât o nouă provocare. Este și cazul lui Aurel Bara.

Aurel Bara are 49 de ani și este originar din Oradea. A absolvit școala postliceală de tehnică dentară de la Arad și în 1993 s-a angajat la Oțelu Roșu. Și-a practicat meseria timp de 25 de ani, dar pe lângă lucrările dentare a început să cocheteze cu antreprenoriatul. A avut o firmă care se ocupa cu producția și distribuția de produse congelate semipreparate, în colaborare cu niște italieni. Taxele mari percepute de supermarketuri și dobânzile practicate de bănci l-au forțat să renunțe. S-a aventurat apoi în zootehnie și a înființat, împreună cu un prieten, o fermă de capre. Și acest proiect a fost abandonat după doi ani din cauza lipsei de personal. Pe urmă a auzit de la un amic de salcia energetică. Antreprenorul din el s-a trezit la viață și a urmat o perioadă de doi ani de tatonări și documentare. Exploatarea salciei energetice este un teritoriu alb în țara noastră. Aurel a adunat câtă informație a putut și, împreună cu alt prieten, Sorin Faur, a demarat înființarea unei plantații. Au luat 5 ha de teren in concesiune de la Biserica din Glimboca și au inceput să planteze. Acum au doi angajați, au extins suprafața la 17 ha și plănuiesc să ajungă la un minim de 20 ha cultivate. Biomasa produsă este folosită la producerea de peleți.

„Încă nu am reușit să producem peleți 100% din salcie, nu avem know how-ul necesar. Dar ne informăm continuu și sunt convins că în viitorul apropiat vom reuși să atingem acest obiectiv. Cererea de peleți este uriașă, iar oferta actuală din piață nu face față. Este un business de viitor și este foarte rentabil, salcia energetică este o plantă nepretențioasă, ușor de întreținut și nu suntem condiționați de vreme. Peleții sunt foarte eficienți energetic și sunt foarte căutați”, ne-a spus Aurel.

Pentru a înființa o plantație de salcie energetică, costurile sunt de aproximativ 1.200 euro -1.500euro/ hectar. Din al doilea an se poate recolta. Pentru a realiza produsul finit, Aurel a fost nevoit să cumpere și o linie de peletizare. A încercat să acceseze fonduri pe măsura 6.2 și apoi pe GAL, dar ani la rând au pierdut la punctaj în fața pensiunilor agroturistice, deși proiectul a fost aprobat. În final s-a mulțumit să achiziționeze o linie de producție second hand și să înceapă producția. Investiția în linia de peletizare a fost de 50.000 euro și se amortizează  cam în doi ani.

„Suntem singurii din Caraș-Severin care exploatăm salcia energetică. Ar fi fost bine dacă ar fi fost și alții, ca să ne putem uni forțele și să ne ajutăm unii pe alții. Eu sunt mereu deschis să ajut pe oricine ar vrea să intre în business-ul ăsta, la fel cum și pe mine m-au ajutat alții când eram la început”, declară curajosul întreprinzător.

Iată că și terenurile pe care nu se poate face cultură convențională se pot exploata cu rezultate excelente. Și acolo unde există viziune, curaj și tenacitate, apariția succesului e doar o problemă de timp.

Flavius Militaru