Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Proiectul este iniţiat de regizorul Ştefan Iordănescu şi a câştigat recent finanţare de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Aşa cum anunţa într-o conferinţă de presă regizorul timişorean care a pus în scenă „Omul de turtă dulce“, Teatrul de Vest este partener al unuia din proiectele artistice naţionale dedicate Anului Centenar. Este vorba despre o coproducţie pe care o coordonează, la care participă patru teatre din regiunile istorice ale României: Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, care a înaintat proiectul Comitetului Interministerial pentru Centenar, Teatrul de Vest din Reşiţa, Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad şi Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Echipa este formată dintr-un grup de 25 de artiști creatori – dramaturg, regizor, scenograf, regizor video producție, actori, echipă de producție și tehnică din toate cele patru teatre partenere. Actorii vor construi textul împreună cu dramaturgul, folosind tehnici de improvizație și documentare pentru a articula o narațiune cu care publicul să poată relaționa ușor și pentru a pregăti împreună spectacolele pentru reprezentare în Regiunile istorice ale României, precum și în Capitală. Proiectul cuprinde repetiții, realizarea producției teatrale în cele patru teatre, iar începând din luna septembrie vor avea loc premiere și câte două reprezentații în cele patru orașe, respectiv Râmnicu Vâlcea, Arad, Reşiţa şi Piatra Neamț.

De asemenea, în decembrie vor avea loc trei spectacole de gală la Teatrul Bulandra din București. Proiectul este gândit astfel încât să ofere continuitate și în anul 2019 prin includerea acestuia în portofoliul cultural asociat Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, precum și unor turnee internaționale organizate prin Institutul Cultural Român. În afara celor patru teatre partenere, din acest amplu proiect teatral fac parte Teatrul Bulandra București și Asociația Ataraxia, care se ocupă de management.

Despre acest proiect, Ştefan Iordănescu a spus că va fi foarte folositor Reşiţei, fiind cea mai mare coproducţie la nivel naţional: „E un proiect de peste 100.000 de euro, care se întinde până în anul 2020. Rezultatul este un spectacol pe care îl vom juca începând din octombrie, pentru că va fi finisat la sfârşitul lunii septembrie. Se va reprezenta în fiecare din cele patru teatre, de trei ori pe lună, în capitalele de regiuni, respectiv Iaşi, Cluj, Timişoara şi va culmina cu o săptămână de spectacole în luna decembrie la Teatrul Bulandra din Bucureşti, al şaselea şi, poate, cel mai important partener al nostru. În 2019 se va juca în principalele ICR-uri din Europa (Institute Culturale Române). Proiectul se numeşte „Ne ştim de 100 de ani“ şi e cea mai mare coproducţie la nivel naţional care s-a făcut până acum“.

Regizorul a precizat că deja şi-a făcut castingul, atât în ţară, cât şi la Reşiţa, din fiecare teatru fiind distribuiţi câte doi actori, maxim trei. Un alt avantaj pentru fiecare din teatrele partenere ar mai fi că le rămân echipamentele din finanţarea proiectului. Până în octombrie, Ştefan Iordănescu e aproape de finalizarea celui de-al doilea proiect realizat cu Teatrul de Vest (despre care am consemnat în altă ediţie a cotidianului nostru), respectiv spectacolul-document „Secretul fericirii la Reşiţa“, pe care publicul îl aşteaptă cu nerăbdare.