Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Judeţul nostru s-a regăsit în topul naţional cu cele mai puţine cazuri pe acest segment. În condiţiile în care într-un judeţ limitrof tocmai a fost diagnosticat un profesor care a ajuns internat cu tuberculoză şi a pus în pericol sănătatea a sute de copii, în Caraş-Severin numărul de cazuri scade simţitor.

„În 1947, comuniştii au încercat să eradicheze TBC-ul şi malaria. Dacă au rezolvat problema malariei, la tuberculoză a scăzut numărul de cazuri, însă boala încă există. Se explica în şcoli că suferă de această boală clasa muncitoare, care nu se hrănea corespunzător. Acum ştim cu toţii că TBC-ul este o boală contagioasă, şi ca să se ia are nevoie de aglomeraţie urbană. N-o să vedem incidenţă crescută la Cornereva, de exemplu. În momentul de faţă, Caraş-Severinul se află într-o uşoară scădere pe acest segment faţă de anii trecuţi”, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei judeţene de Sănătate Publică.

Datele finale şi oficiale privind incidenţa acestei boli vor fi făcute publice în primăvara acestui an, de către Institutul Naţional de Pneumoftiziologie. „Dacă vorbim epidemiologic este normal şi natural să scadă numărul de cazuri în judeţul nostru. Suntem al treilea judeţ ca întindere, cu o populaţie foarte scăzută, vorbim de migraţia populaţiei tinere spre alte ţări şi astfel se înregistrează o scădere naturală. Asta nu înseamnă că am eradicat TBC– ul sau că acest lucru se datorează unei politici sanitare extraordinare. Există standarde în gestionarea cazurilor şi consider că situaţia este sub control”, a mai amintit directorul DSP Caraş-Severin.

Flavius Rotariu