Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Potrivit datelor oficiale, pe lângă comerţ cu amănuntul, transportul taxi reprezintă principalul obiect de activitate.

Recent aţi putut citi în paginile noastre orientarea pe care au avut-o agenţii economici din oraşele cărăşene când au decis să intre ca formă juridică pe piaţa judeţului. Însă cel mai important lucru care structurează economia într-un anumit areal este dat de orientarea oamenilor de afaceri către un obiect de activitate. Or, aşa cum se poate observa la nivel naţional, agenţii economici cărăşeni se ţin departe de producţie şi investesc în servicii, aproape unidirecţional. În Reşiţa, pe primele trei locuri se regăsesc următoarele obiecte de activitate: comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (203 agenţi economici în funcţiune), transporturi cu taxiuri (170) şi lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (150 de agenţi economici). În municipiul Caransebeş transportul cu taxi ocupă primul loc, cu 102 agenţi economici, după care vin cei 93 care au ales ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul şi cei 66 care se ocupă cu întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

În oraşul Bocşa, cei mai mulţi agenţi economici, 58 la număr au decis să investească în comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun, pe locul secund în top regăsindu-se, cum altfel, transportul în regim de taxi – 55 agenţi economici şi pe locul trei, creşterea animalelor, cu 31 de agenţi economici. În oraşul Moldova Nouă, pe primul loc, cu 56 de opţiuni de afaceri, se regăseşte acelaşi comerţ cu amănuntul, locul secund fiind ocupat de îndeletnicirea cu tradiţie în zonă, pescuitul în ape dulci cu 39 de alegeri pentru acest obiect de activitate, iar cea de-al treilea loc este reprezentat de comerţul cu produse nealimentare, cu 32 de cărăşeni care au ales acest obiect de activitate în oraşul de pe malul Dunării.

Celelalte oraşe au pe primele trei locuri în top, ca obiecte principale de activitate următoarele: Oraviţa – creşterea animalelor (49), comerţ cu produse alimentare, alcool şi tutun (47) şi transport taxi (35); Băile Herculane – comerţ cu amănuntul (44), transport taxi (35) şi servicii de cazare (28); Oţelu Roşu – comerţ cu amănuntul (43), transport taxi (29) şi lucrări de construcţii (26). În final, Anina are pe primul loc ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (24 de agenţi economici), urmat de tăierea şi rindeluirea lemnului (14) şi lucrări de construcţii (şapte).

Aritmetica simplă ne spune că marea pondere în economia urbană cărăşeană o au cei 426 de operatori de taxi persoane fizice autorizate sau firme care şi-au trecut în certificatul de înmatriculare această activitate. E drept că sunt 523 de magazine şi chioşculeţe care vând pâine, ţigări şi băutură, însă pare dureros faptul că acesta este domeniul în care a ales un județ să-şi desfăşoare economia.