Caraş-Severin, Romania

BĂILE  HERCULANE – La Băile Herculane nu se pune doar probleme creşterii redevenţei, ci şi a curgerii apei termale în cazul în care SC Hercules dă faliment.

Un proiect de lege al Ministerului Economiei vizează majorarea redevenţelor datorate statului pentru resursa hidrominerală. Ministerul Economiei a postat pe site-ul propriu proiectul de lege privind „Reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale“.

Dacă pentru firmele care extrag ţiţei sau nisip pentru construcţii nivelul redevenţelor va rămâne relativ acelaşi ca până acum, societăţile specializate în valorificarea resurselor hidrominerale vor primi o lovitură dură. Spre exemplu, furnizorii de apă de masă sau de apă de izvor, până de curând exceptaţi de la plata oricărei redevenţe, vor datora câte 4 euro pe metrul cub extras, la fel ca în cazul producătorilor de apă minerală. Iar asta se va vedea într-o scumpire a apei de pe rafturile magazinelor!

Cea mai mare creştere a redevenţelor o vor suporta însă staţiunile balneoclimaterice cu facilităţi de relaxare şi tratament. Ministerul a înlocuit taxarea apelor minerale terapeutice la nivelul a 5 procente din valoarea producţiei cu o redevenţă mult mai mare, de 2 euro pentru fiecare metru cub extras.

Cei care au afaceri în domeniul apelor termale sunt cam speriaţi. De exemplu, cei de la Băile Felix susţin că dacă acest proiect va fi adoptat, Băile Felix vor intra în faliment.

Păreri împărţite în staţiunea de pe Cerna

La Băile Herculane, licenţa de exploatare a apelor termale o are SC Hercules, societate aflată în lichidare. Hotelurile şi pensiunile din staţiune plătesc o redevenţă de 10 lei/metru cub. „Da, am aflat că se vrea mărirea redevenţei, dar eu nu discut despre aceste măriri. Ele se fac pentru că marii consumatori nu plătesc. Eu pur şi simplu plătesc tot ce am de plătit. Ştiţi de ce? Pentru că vreau ca angajaţii SC Hercules, oamenii ăia care trudesc la sonde să îşi primească salariile. Acum societatea are probleme şi tare mult aş vrea ca licenţa de exploatare să ajungă mai bine la Primăria Băile Herculane decât la vreo firmă pusă numai pe profit. Orice alt agent economic ar căuta profitul şi nu ar avea responsabilitatea necesară pentru o asemenea exploatare“, ne-a spus Petru Silaşi, proprietarul Hotelului Internaţional din Băile Herculane. Omul de afaceri mai susţine că indiferent de ceea ce se spune, „staţiunea de pe Cerna a fost şi va rămâne recunoscută pentru apa termosulfuroasă, termosalină (care este mai de calitate decât cea de la Băile Felix) şi pentru ionizarea negativă. De aceea, vreau ca, în cazul în care SC Hercules intră în faliment, exploatarea să ajungă pe mâinile unor oameni responsabili, care să ducă brandul mai departe“.

Are şanse să ajungă licenţa de exploatare la Primăria Băile Herculane? Deocamdată, nu. Cel puţin asta ne-a spus Dan Nasta, purtătorul de cuvânt al administraţiei de pe Cerna. „După ce SC Hercules a intrat în insolvenţă, noi am făcut demersuri pentru preluarea licenţei de exploatarea a apelor termale, însă ni s-a spus că este încă valabil contractul cu această societate. Sper ca în viitorul apropiat să reuşim acest lucru. Am văzut că se va mări redevenţa, dar dacă alţii se vaită că intră în faliment noi, de aici, în ce intrăm, pentru că societatea de aici este de aşa în procedură de faliment“, ne-a spus Nasta.

Întrebat ce se va întâmpla cu apa termală dacă SC Hercules se închide, reprezentantul Primăriei Băile Herculane ne-a spus: „sincer, nu ştiu. Se opreşte apa termală efectiv, până când cineva va avea licenţa de exploatare“.