Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Gospodinele şi-au făcut aprovizionarea pentru iarnă de la Târgul Producătorilor Locali.Timp de două zile, în Parcul Tricolorul din Reşiţa, şi-au expus marfa câţiva producători agricoli şi crescători de animale din zonele Luncaviţa, Borlova, Soceni, Secăşeni, Bocşa, Verendin şi Fîrliug.

Prin acest eveniment, organizatorii – Grupul de Iniţiativă Locală şi Primăria Reşiţa – au dorit să le ofere reşiţenilor posibilitatea de a cumpăra produse ecologice, la preţ de producător. Astfel, cei care au trecut sâmbătă şi duminică prin zonă şi-au umplut plasele cu tot felul de bunătăţi. De la fructe şi legume de sezon, carne de miel şi ied, până la miere şi brânzeturi preparate în mod tradiţional cu cheag natural. Nu a lipsit nici răchia de prune, care s-a vândut cu 20 de lei litrul. Ceva mai scumpă a fost răchia de cireşe, 100 de lei litrul, poate şi datorită faptului că nu o găsim la tot pasul.

De la târg oamenii au mai putut cumpăra mere, piersici şi prune pentru compoturi sau dulceţuri, struguri de casă, dar şi gogonele, roşii, ceapă, castraveţi şi gogoşari. Preţurile? Asemenea celor din pieţele agroalimentare. Indiferent de sortimentul ales, mierea s-a cumpărat cu 25 de lei kilogramul, iar fagurele cu 20 de lei. Brânzeturile, în special cele preparate din lapte de capră, au avut mare trecere la cumpărători. La fel de bine s-a vândut şi carnea de miel şi cea de ied, care nu a fost deloc ieftină, 25 de lei kilogramul.

La reuşita acestui eveniment au mai colaborat: Asociaţia Rotaract Club Reşiţa, Camera Judeţeană Agricolă, Casa de Cultură Studenţească, SC Pieţe SRL, Liga Studenţilor de la Universitatea „Eftimie Murgu“ şi „Asociaţia Balkans let’s get up“.

Roxana Bălan Nafiru