Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sub semnul pumnului de diamant al lui Francisc Vaștag și vocii de safir a Mariei Gheorghiu, la „Casa Dumitrescu“.

Oaspeții seratei de luni, organizată de medicul Romeo Dumitrescu în casa sa, la „Cenacolo“ – cum se numește conceptul acestor reuniuni care promovează și susțin cultura, arta, muzica, literatura, știința ș.a., au demonstrat că citatul ales de gazdă ca motto din Noul Testament poate fi cheia succesului: „Căci tot celui ce are i se va da și-i va prisosi, iar de la cel ce n-are și ce are i se va lua“ ( Matei 25/29).

Urcușul spre glorie al lui Francisc Vaștag care, în decursul carierei, s-a bucurat de laurii victoriei meci după meci, câștigând nu mai puțin de 375 și numărând doar 17 înfrângeri, a însemnat un timp al sacrificiului, devotamentului și ambiției de a fi cel mai bun. Cu o modestie atipică pentru un luptător de talia lui, ca și cum s-ar fi scuzat că a ajuns să strălucească între stelele boxului mondial, el a povestit cum a parcurs toate etapele acestui urcuș, pe lângă efortul fizic, pregătindu-și organismul prin diete stricte: „La micul dejun nimic, nici măcar ceai, apoi antrenament, la prânz carne și, eventual, o salată, fără cartofi, fără nimic, urma alt antrenament și tot așa… asta mai ales înainte de meciuri, fiindcă aveam proba cântarului“.

Pe de altă parte, într-un domeniu cu totul diferit, cantautoarea Maria Gheorghiu, cărându-și chitara în spinare pretutindeni în lume, dar având parte de îmbrățișările celor dragi doar între două trenuri, și-a înmulțit prețiosul talant cu harul și charisma ei, album după album, într-o poveste de viață care se regăsește fragmentar și în cântecele ei: „Am avut un concert în Franța cu ani în urmă, foarte bine plătit, mai ales pentru vremea aceea, însă în loc să-mi fac alt gen de cumpărături, cum fac de obicei oamenii când merg într-o țară străină, am preferat să adaug la suma primită cât îmi mai trebuia pentru o chitară nouă, din care scoteam, evident, alți bani pentru înregistrarea unui cântec, pentru o ședință foto sau pentru editarea unui album “. Dealtfel, toți invitații lui doctor Romy au știut cum să-și înmulțească talanții, valorificându-și fiecare talentul primit în dar la naștere, în varii domenii.

Serata a debutat, ca de obicei, cu o rugăciune și cu prezentările de rigoare, apoi a continuat cu expunerea omului de afaceri Ioan Birta, care a adus din arhiva personală două piese: manuscrisul Concertului pentru pian și orchestră de George Enescu, datat 1897 și Proclamarea emancipării din 1 ianuarie 1863 de către președintele SUA privind abolirea sclaviei, un artefact care în secțiunea centrală a piesei are gravat în formă ovală un portret caligrafic memorial al lui Abraham Lincoln, compus din textul proclamației sale, ca un desen. Preluând ideea întoarcerii în istorie, Maria Gheorghiu a oferit un moment muzical inspirat de regina Maria, aflată mereu în prima linie a frontului, la moartea căreia Armata Română i-a adus omagiul suprem salutând-o cu baionetele în pământ. Pe tot parcursul serii Maria a cântat în autenticul stil folk, doar cu vocea și chitara, prezentându-și cântecele de pe noul album „Câmp de lavandă“, lansat în luna octombrie la București, dar și un cântec nou de Crăciun. Chiar dacă nu s-a dat start la colinde, ea a invitat publicul din Casa Dumitrescu să cânte împreună, într-o atmosferă încărcată de emoția apropiatului praznic al Nașterii Mântuitorului.

Nu a lipsit din programul reuniunii nici Dan Liuț, care a recitat poezie în grai din creația lui Tata Oancea, iar doctor Romy și-a prezentat colecția de pălării adunate din călătoriile sale prin lume, făcând o incursiune în folclorul de pe mapamond. Acompaniat de Eduard Gentile Ailenei la contrabas și Cristian Roșoagă la pian, el a încheiat serata cu Dansul vrăjitoarelor“ de Paganini, lucrare pe care a cântat-o în premieră la vioară.

Mulțumindu-i pentru onoarea de a-l invita în casa sa, multiplul campion european și mondial la box Francisc Vaștag i-a dăruit gazdei o pereche de mănuși de box. Generalul Ioan Ion și criticul Adrian Stepan au avut câteva intervenții cu trimitere la protagoniști, iar rugăciunile de început și din final, potrivit tradiției instaurate de amfitrion, au fost făcute de preotul romano-catolic Șimon Ciubotaru și preotul reformat Attila Megyasszai. Aceasta a fost ultima serată culturală pe 2017 oferită de Casa Dumitrescu, promotor și susținător fervent al valorilor care fac cinste României.