Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Poliţia judeţului ne spune ce măsuri au fost luate pentru siguranţa desfăşurării Referendumului din 6 şi 7 octombrie. Iar pentru asta au fost angrenate mai multe structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, de la Poliţie şi Poliţie de Frontieră, până la Situaţii de Urgenţă şi jandarmi.

Angajaţii acestor structuri se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot. Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa poliţistului, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

„În acest context, precizăm că 277 de polițiști vor asigura paza și protecția la 149 de secții de votare, dintre cele 365 ce se vor constitui pe raza județului Caraș-Severin, iar pentru restul secțiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale MAI. De asemenea, peste 220 de poliţişti, se vor afla în stradă, în perioada 6-7 octombrie, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale“, ne informează IPJ. Pe lângă oamenii legii angrenaţi în aceste operaţiuni, aproape 150 de polițiști vor fi constituiți, zilnic, în rezerve.

„Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte  materiale necesare votării la secțiile de votare, 62 de polițiști, 12 jandarmi și 22 polițiști de frontieră vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate. Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin va avea în responsabilitate 70 de secții de votare dispuse în 45 locații, unde vor fi prezenți peste 220 jandarmi. Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune. Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare“, ne mai informează Poliţia judeţului.

Nici pompierii militari nu au fost scoşi din ecuaţie. Peste 200 de salvatori vor fi implicaţi în desfășurarea în bune condiții a referendumului. „Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor“, după cum se arată în documentul citat. Totodată, 230 de polițiști de frontieră vor asigura paza și supravegherea a 82 secții de votare aflate în zona de competență.

În încheiere, oamenii legii ne recomandă să respectăm legislaţia electorală şi să sesizăm aspectele contrare la 112 sau celui mai apropiat reprezentant al MAI.