Caraş-Severin, Romania
REŞIŢA – În Caraş-Severin, se plătesc sute de mii de lei pentru angajarea tinerilor, însă majoritatea rămân fără un loc de muncă.

Fără doar şi poate, tinerii rămân una dintre categoriile care cu greu reuşesc angajarea. Totuşi, chiar şi cei care reuşesc o angajare, nu pot visa la salarii prea mari, deşi firmele care-i angajează au o serie de beneficii acordate din fondul de şomaj. Pe lângă scutirea de la plata contribuţiei la acest buget, angajatorii primesc lunar, timp de un an, câte 500, 600 sau 750 de lei pentru fiecare dintre absolvenţii angajaţi, în funcţie de nivelul studiilor. Anul acesta, pentru un număr de 56 de absolvenţi angajaţi, firmele au beneficiat de o sumă de 112.253 lei, la care se adaugă alţi 223.950 lei, plătiţi anul acesta, dar pentru tineri angajaţi anul trecut.
De asemenea, absolvenţii care s-au înregistrat la agenţiile de ocupare şi reuşesc să se angajeze, beneficiază de o primă de instalare de 500 de lei. În 2014, doar 37 de tineri au beneficiat de acest drept, totalizând 18.500 de lei. De asemenea, în cazul în care tinerii angajaţi nu îşi schimbă locul de muncă, pot cere, după un an de la încadrare, acordarea banilor pe care i-ar fi primit, în calitate de şomeri, dacă nu se angajau (indemnizaţia de şomaj rămasă neîncasată). În această situaţie s-au aflat doar cinci tineri, care au primit, în total, 3.499 lei.
Chiar şi aşa, din cei 5.052 de şomeri cât avea judeţul în luna octombrie, doar 2.122 erau beneficiari de indemnizaţie. În rândul acestora din urmă, 451 erau absolvenţi de şcoli, licee şi facultăţi, restul de 1.671 ajungând în şomaj din câmpul muncii.