Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Într-o singură săptămână, numărul afecţiunilor respiratorii raportate de medici a crescut simţitor.

Perioada de iarnă este caracterizată printr-o creştere a numărului de afecţiuni respiratorii, dar, potrivit medicilor, numărul acestora creşte atunci când există variaţii de temparatură.

Tocmai acest lucru s-a întâmplat săptămâna trecută, când prestatorii de servicii medicale – atât spitalele cât şi medicii de familie – au raportat Direcţiei de Sănătate Publică peste 700 de infecţii acute ale căilor respiratorii şi peste 300 de pneumonii. Or, aceste cifre nu reflectă situaţia reală în condiţiile în care cărăşenii încă aleg să se trateze acasă cu metode mai puţin adecvate. Datele instituţiei amintite arată că, în săptămâna 12 – 18 ianuarie au fost raportate 704 cazuri de viroze respiratorii la nivel de județ, cele mai multe, 233, la categoria de vârstă 5-14 ani.

Din numărul total, 31 de pacienţi au fost internaţi în spitale, 12 dintre ei având vârsta de până la un an. Raportarea statistică a arătat, pentru aceeaşi perioadă, un număr de 324 de cazuri de pneumonii, cele mai multe, în număr de 111 la grupa de vârstă 15-49 de ani. Din cifra totală, 63 de pacienţi au fost internaţi, majoritatea acestora (21) având vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani.

Medicii susţin că, deşi diferenţa de la 160 de cazuri înregistrate cu o săptămână înainte sau 200 din primele zile ale anului reprezintă o creştere sensibilă, cele 700 înregistrate zilele trecute nu reprezintă o alarmă pentru acestă perioadă.

„Am trecut o iarnă atipică, iar temperaturile au fost destul de ridicate în ultima perioadă. De asemenea, mişcarea populaţiei s-am intensificat, odată cu scăderea măsurilor de precauţie pe care ar trebui să le luăm pe timp de iarnă. Există varianţii şi mai mari ale numărului de pacienţi, în timp, iar numărul de internări nu reprezintă motiv de alarmare la nivel de județ. Asemenea salturi se petrec tocmai în această perioadă când se înregistrează invesriuni de temperatură de acest gen“, este poziţia oficială a Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană.