Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În urma unor controale efectuate de Inspecţia Socială, numărul de dosare ale cărăşenilor care solicită ajutor social s-a înjumătăţit faţă de cel din anul 2010. Chiar şi în acest an, cei care au solicitat venitul minim garantat pe nedrept au fost surprinşi şi sancţionaţi de către organismul de control specializat. Mai sunt, astfel, la nivelul judeţului, puţin peste 2.400 de beneficiari. La nivel naţional a fost iniţiată, pe parcursul acetui an, o campanie de control privind stabilirea şi acordarea ajutorului social (venit minim garantat), în cadrul căreia au fost efectuate 77 de controale la tot atâtea primării ale localităţilor cărăşene. Numărul de dosare verificate a fost de 2.504, acestea aflându-se în plată la data controalelor.

Potrivit datelor prezentate de către Compartimentul de Inspecţie Socială, în luna august a.c., în Caraş-Severin beneficiau de ajutor social 2.504 de familii sau persoane la aproximativ 333.219 locuitori, ceea ce reprezintă un procent de 0,75%.

„Inspectorii sociali au identificat 30 de dosare cu nereguli, adică 1,19% din totalul de dosare verificate aflate în plată. Dintre acestea, 18 dosare au fost propuse spre suspendare, resprezentând 0,71% din total. Alte 12 dosare au fost propuse spre încetare a plăţii (0,47% din total)“, a precizat inspectorul social Elena Solomonesc.

Au fost constatate şi sancţionate, în urma controalelor, cinci fapte contravenţionale, în toate cazurile fiind aplicate amenzi, în cuantum de 9.500 de lei. „Principalele fapte sancţionate se referă la netransmiterea către Agenţia Judeţeană în termenul legal a documentelor necesare (două amenzi), neefectuarea anchetelor sociale în termenul legal (două amenzi) şi nerespectarea dispoziţiilor referitoare la întocmirea planului de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă prevăzute.

Ca urmare a modificării legislaţiei aplicabile în domeniu şi a intensificării controalelor, numărul de beneficiari de ajutor social din judeţul Caraş-Severin a scăzut semnificativ în ultimii doi ani. În 2010 se aflau 4.960 de dosare în plată, dintre care au fost suspendate 1.045, iar în 2011, din 2.504 de dosare aflate în plată au fost suspendate 30 de dosare“, a mai precizat Elena Solomonesc.

Flavius Rotariu