Reactualizat la:

„Sunt pregătit pentru Colegiul 5“

„Sunt pregătit pentru Colegiul 5“
REŞIŢA – Deputatul Ion Mocioalcă ne-a vorbit de problemele românilor dar şi de cum se face „adevărata politică“

Rectifica

Jurnal CS: Dle Mocioalcă, de ce aţi ales Colegiul 5 şi nu Colegiul 1, adică Reşiţa?

I.M.: Am ales Colegiul 5 pentru că problemele existente aici sunt mult mai grave decât cele din Colegiul 1 şi pentru că la Reşiţa deputatul ar fi un al doilea primar. Ar trebui să intre peste activitatea primăriei, să se ocupe mai mult de activităţi de administraţie locală. La nivelul Colegiului 5 există alt gen de probleme, care pot fi rezolvate doar printr-o bună colaborare între deputatul care va fi ales şi primăriile care alcătuiesc acest colegiu. Se pot iniţia proiecte de dezvoltare a infrastructurii, acestea fiind gestionate la nivelul întregului colegiu. În acest mod, vom obţine mult mai uşor finanţările necesare de la guvern. Reprezentarea intereselor unui număr de 20 de localităţi este o provocare majoră pentru orice politician. Aceşti oameni au, de cele mai multe ori, probleme diferite, specifice localităţii lor. Să fii capabil să reprezinţi la Bucureşti problemele acestor oameni şi să obţii bani pentru a rezolva cât mai multe dintre ele este într-adevăr un proiect pe care mi-l pot propune pentru următorii patru ani. Sunt pregătit să răspund aşteptărilor şi nevoilor locuitorilor din Colegiul 5.

Jurnal CS: Dumneavoastră, dacă aţi fi simplu alegător, ce aţi căuta la un candidat?

I.M.: În primul rând, un candidat ar trebui să îmi câştige încrederea. Ar trebui să îmi arate că este capabil să îmi reprezinte interesele şi că ştie cum să trebuie să rezolve problemele cu care mă confrunt. Un candidat, un om politic, trebuie să ştie care sunt problemele celor mulţi, ale celor care au încredere în el şi îl votează. De multe ori sunt şi eu pus în situaţia de a alege un candidat în momentul alegerilor interne din partid. Este exact la fel. Analizez care dintre candidaţi este cel mai bun pentru a conduce partidul, care dintre ei poate să ajute mai mult organizaţia judeţeană Caraş-Severin, şi îl votez. Rezumând răspunsul la întrebarea dumneavoastră, atunci când votez un politician caut să aflu ce îmi poate el oferi în schimbul votului pe care i-l ofer. Este cel mai important.

Jurnal CS: Cum vi se pare o nouă colaborare alături de PC, având în vedere ce s-a întâmplat după precedentele alegeri?

I.M.: Cazul Partidului Conservator este unul aparte. În 2004 ei au fost atraşi la guvernare de Traian Băsescu, care avea nevoie de votul lor pentru a putea să numească un guvern al Alianţei D.A. la conducerea României. Li s-au făcut nişte promisiuni foarte mari, iar ulterior au fost trădaţi de acelaşi Traian Băsescu. În plus, în 2004, Partidul Conservator trebuia să fie vizibil pentru a rămâne pe scena politică.

Jurnal CS: PSD nu va trăda PC?

I.M.: În aceste alegeri, situaţia este mult diferită. În acest moment, între PSD şi PC există o alianţă politică, spre deosebire de anul 2004, când aveam doar una electorală şi cred că cei care conduc PC au tras concluziile care se cuvin referitor la ceea ce s-a întâmplat în 2005.

Jurnal CS: Dle Mocioalcă, aveţi experienţa jocurilor politice. De ce adevărata politică se face în culise?

I.M.:Adevărata politică nu se face în culise, ci la lumina zilei, în faţa oamenilor.

Jurnal CS: Oare?

I.M. : Fiţi sigură de acest lucru. Şi spun asta pentru că fără voturile oamenilor discuţiile dintre oamenii politici nu diferă cu nimic de cele din parc. Probabil vă referiţi la faptul că oameni politici din diferite partide se află permanent în dialog. Este firesc să fie aşa, indiferent de acuzaţiile pe care şi le fac public. Aşa se întâmplă oriunde în lume pentru că dacă nu ar fi aşa, abia atunci ar fi în defavoarea oamenilor care i-au votat.

Jurnal CS: Lumea îl ştie pe Ion Mocioalcă de „meserie parlamentar“. Ce aţi făcut concret pentru judeţ, şi ce vă propuneţi în plus faţă de precedentul mandat dacă veţi fi iar ales?

I.M.: Până acum parlamentarul era legat de un judeţ. Era ales pe liste. Avea obligaţii faţă de tot judeţul şi faţă de toţi oamenii din judeţ. Ion Mocioalcă, în calitate de parlamentar de opoziţie, a luptat permanent pentru a găsi soluţii pentru oamenii care nu sunt reprezentaţi de puterea de dreapta de astăzi, putere care se află încă la cârma judeţului nostru. Nu este puţin să reprezinţi nevoile oamenilor pentru care actuala putere nu are nici o soluţie.
Noul sistem electoral presupune o nouă responsabilitate şi o legătură clară dintre parlamentar şi alegătorii dintr-un colegiu. Este clar că prima preocupare pe care o am este aceea de a creşte nivelul de trai al oamenilor de la mine din colegiu, dar şi din restul judeţului.

Jurnal CS: Credeţi că România îşi poate permite „cei 50%“ pentru toţi bugetarii? De ce da şi de ce nu?

I.M.: Răspunsul este scurt. Da. Şi mai ales este obligatoriu. Mărirea cu 50% a salariilor personalului bugetar este obligatorie. Nu pot să garantez că va fi o mărire de 50% a salariilor tuturor categoriilor de bugetari, dar pot să garantez că anul viitor, dacă va fi instalat un guvern PSD, vor exista măriri semnificative ale salariilor. Pot fi cazuri în care aceste măriri vor fi de 40% în loc de 50%, cum pot fi cazuri în care vor exista măriri de salarii, în sistemul bugetar, mai mari de 50%. Dacă vom menţine actualul nivel al salariilor vom risca să rămânem fără angajaţi în sistemul public. Sau vom avea cei mai slab pregătiţi funcţionari publici, profesori sau doctori. Funcţionarii publici au început să plece spre alte domenii mult mai bine plătite, profesorii părăsesc sistemul de învăţământ pentru a lucra în zona economică, iar doctorii încep să lucreze din ce în ce mai mult în clinici private sau în străinătate. În această situaţie va trebui să motivăm tinerii absolvenţi de facultate să vină să lucreze pentru stat, atâta timp cât dorim să mai avem funcţionari publici, să mai avem profesori care să predea în şcoli sau vrem să mai avem în spitale doctori care să ne trateze. Creşterea economică a României din ultimii opt ani permite o creştere semnificativă a salariilor din sistemul bugetar. Economia României poate să suporte această creştere.

Jurnal CS: Cum vedeţi propunerea financiară făcută de Mircea Geoană pentru a atrage acasă românii de peste hotare?

I.M.: Foarte bună, europeană şi esenţială pentru dezvoltarea României. Noi considerăm că nici un efort nu este prea mare pentru a aduce forţa de muncă înapoi în ţară. După cum bine ştiţi, Europa este în recesiune, ca de altfel toate ţările dezvoltate, şi este păcat ca forţa de muncă pe care noi o avem şi pe care am calificat-o să nu o fructificăm.

Jurnal CS: Cu cine va face alianţă PSD? Dvs. cu cine aţi dori să se alieze în Caraş-Severin? Pe cine preferaţi, pe Frunzăverde, sau pe Marcel Vela?

I.M.: Important este ca electoratul să decidă cine cu cine se aliază, nu politicienii prin negocieri ascunse. Altfel de ce am avea alegeri? Iar eu cred că PSD va obţine cel puţin 50%, în aşa fel încât România să meargă înainte fără crizele şi conflictele care astăzi îi afectează pe români. În ceea ce îi priveşte pe cei doi, eu îi respect în egală măsură. Dar, repet, voturile sunt puterea unui politician. Oamenii care îl votează şi ceea ce poate face el pentru oameni sunt lucrurile importante. Suntem mai puţin preocupaţi de alianţe. Ne preocupă mai mult soarta românilor.

Jurnal CS: Vă mulţumesc.

Carte de vizită

Data naşterii: 1 ianuarie 1958

Stare civilă: căsătorit, un copil.

Studii: 1987 – Universitatea Bucureşti – Specializarea inginerie geologică şi geofizică;

Activitate: din 2001 parlamentar de Caraş-SeverinMai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Primarul Reşiţei îi arată obrazul şefei PSD Caraş-Severin
CARAŞ-SEVERIN - Mai mult, Nelu Popa susţine că nu a văzut niciodată „un om aşa periculos ca Luminiţa Jivan, [...] mai multe »
Şeful Poliţiei Rutiere Timiş este noul şef al Poliţiei cărăşene
CARAŞ-SEVERIN - Comisarul Florin Turnagiu va prelua frâiele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin! mai multe »
S-a răsturnat în şanţ, la Oţelu Roşu
OŢELU ROŞU - Un tânăr de 23 de ani a ajuns la spital după ce a fost rănit în urma unui accident rutier produs în [...] mai multe »
Moldova Nouă, pe drumul sinuos al modernizării
MOLDOVA NOUĂ - Primarul primului oraș românesc scăldat de apele Dunării promite să nu precupețească nici un [...] mai multe »
Accident mortal lângă Slatina Timiş
SLATINA TIMIŞ - O persoană şi-a pierdut viaţa joi seară, în jurul orei 19.43, în urma unui accident produs pe DN [...] mai multe »
Infractorii nu dorm! Trebuie să fim pe baricade!
CARAȘ-SEVERIN - A spus ministrul Marcel Vela, cerând maximum de implicare în organizarea celui de-al doilea tur al [...] mai multe »
Un şef de poliţie nu face politică!
REŞIŢA - La conferinţa de presă susţinută joi de preşedintele PSD Caraş-Severin, Luminiţa Jivan, s-a făcut [...] mai multe »
Avram, trimis la aer curat
CARAŞ-SEVERIN - Zilele trecute, Marcel Vela declara că are în vizor situația unui inspectorat politizat de către [...] mai multe »
PNŢCD sprijină PSD Caraş-Severin la alegerile de duminică
CARAŞ-SEVERIN - Anunţul a fost făcut de preşedintele Dan Sârbu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou