Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Au fost aprobate sumele maxime care se acordă fermierilor din zonele defavorizate. Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită şi bivoliţe de lapte din zonele defavorizate a fost adoptat în şedinţa de Guvern din data de 31 iulie.

Pentru a beneficia de ajutorul specific, crescătorii trebuie să deţină; un efectiv de animale cuprins între două şi 15 capete de vaci de lapte; maximum 50 capete de bivoliţe de lapte, sau maximum 90 capete de vaci din rase de carne şi/sau tineret mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne. Cuantumul ajutorului specific se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile, fără a depăşi: de 250 euro/cap, pentru categoria vaci de lapte, 187,5 euro/cap, pentru categoria bivoliţe de lapte şi 300 euro/cap, pentru categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora. Acestea sunt sumele maxime prevăzute în proiect. În realitate, însă, în 2011, când sprijinul a fost acordat doar pentru vaca de lapte din zonele defavorizate, cuantumul ajutorului financiar a fost de 86,37 euro/cap de vacă.

Pentru taurinele din rase de carne şi metişii acestora ajutorul se acordă o singură dată pentru categoria de vârstă a animalului, pentru tineretul mascul şi/sau femel care are vârsta de maximum 20 luni, existent sau ieşit din exploataţie, în perioada 6 august a anului calendaristic precedent – 21 septembrie a anului în care se solicită ajutorul specific. În cazul vacilor din rasa de carne, ajutorul se acordă anual.

Roxana Bălan Nafiru