ORAVIŢA – Daniel Popa are 87 de stupi cu care produce miere de tei, salcâm, rapiţă şi polifloră.
În 2002, era mecanic de tren pe ruta Oraviţa-Iam. Deseori înopta la Iam, unde avea un prieten care se ocupa de apicultură. Aşa a prins drag de albinărit, cumpărând de la prietenul său două familii de albine cu tot cu lăzi. Le-a dus la Broşteni, la casa bunicilor iar faptul că locuieşte la bloc în Oraviţa nu l-a împiedicat să se dedice apiculturii. Apoi a luat legătura cu apicultori mai experimentaţi şi s-a dezvoltat continuu. În 2007, când avea 40 de familii de albine, a accesat un proiect european în valoare de 7.500 de euro. „Am primit câte 1.500 de euro timp de cinci ani. Aşa mi-am cumpărat utilaje, o centrifugă, unelte pentru stupină şi 50 de lăzi de familii noi”, îşi aminteşte apicultorul care, în 2012, deţinea 110 familii de albine. Dar timpul devenise preţios după ce, în 2007, şi-a schimbat locul de muncă. Aşa că a fost nevoit să restrângă numărul stupilor la 87 pentru că dorea să obţină producţie de calitate.
Prin forţe proprii, anul trecut şi-a cumpărat un camion apicol cu ajutorul căruia intenţionează să producă noi sortimente de miere. Peste 5.000 de euro l-a costat camionul şi documentele necesare ca să-l poată folosi. Acum se gândeşte chiar să acceseze un al doilea proiect european, discutând deja despre asta cu un specialist din Reşiţa. Cu 15.000 de euro, vrea să achiziţioneze o maşină de îmbuteliat miere la caserolă, o platformă apicolă şi un container apicol.
Până atunci însă, îşi promovează produsele la târguri agricole. Nu-şi desface produsele în sistem en-gros deoarece asta nu rentează. În măsura în care timpul îi permite, nu scapă nicio ocazie de a participa la târgurile organizate de Camera Agricolă. Zona Banatului Montan e ferită de poluare, aşa că mierea iese bună şi e căutată iar apicultorul orăviţean câştigă mulţumitor.
Ce le transmite cumpărătorilor? „Oamenii să fie atenţi de unde cumpără miere şi să ceară un buletin de analize căci nu întotdeauna mierea ieftină e cea mai bună. Dacă au prieteni care practică apicultura, să cumpere de la aceştia. Mierea de la ei e mai bună, chiar dacă e mai scumpă”, încheie Daniel.