Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea speră ca reşiţenii să-i împărtăşească idei despre iniţiative capabile să atragă bani nerambursabili din buzunarul UE.

Zilele acestea, în palatul administrativ municipal din Reşiţa sunt în toi dezbaterile publice, derulate sub forma de ateliere de lucru, menite să ducă la conturarea noii strategii de dezvoltare a urbei pentru următorii şapte ani (pentru perioada 2014-2020). Şi dacă ziua de 15 octombrie a fost dedicată întrunirilor şi discuţiilor pe domenii precum sănătate, servicii sociale şi cultură, data de 16 octombrie va aborda subiecte legate de turism şi dezvoltarea economică (între orele 9.30 şi 13.00), dar şi de tineret, educaţie şi sport (de la 14.00 la 17.00).

„Sunt trei runde de întâlniri, pe urbanism, pe direcţie tehnică, pe servicii, sunt mai multe, a precizat Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Începând din 15 octombrie, comisia de lucru alcătuită din servicii, direcţii ale primăriei, analizează împreună cu firma de consultanţă, pe ateliere, posibilitatea de a realiza o strategie adecvată pentru municipiul nostru, pentru perioada 2014-2020. O serie de scăpări au fost în strategia precedentă, 2007-2013, şi tocmai de aceea, cu dezbatere publică şi cu implicare, sperăm să avem de-a face, la finalul analizei, cu o strategie adecvată”.

Anul viitor începe o nouă perioadă de programare pentru instrumentele structurale ale Uniunii Europene, care reprezintă principala sursă de finanţare nerambursabilă pe care o poate avea la dispoziţie comunitatea locală. Iar strategia ce urmează să fie elaborată trebuie să demonstreze existenţa unei viziuni clare din partea comunităţii, dar şi proiectele de dezvoltare avute în vizor. Pentru maximizarea şanselor de accesare a banilor nerambursabili, strategia urbei trebuie să fie, evident, în ton cu obiectivele declarate ale UE.