Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O echipă de specialişti francezi, reprezentanţi ai rezervaţiilor naturale din Vosgii de Nord s-a aflat recent în judeţ pentru explorarea rezervaţiei Izvoarele Nerei, unică în Europa, iar în urma deplasării, aceştia au propus un parteneriat administraţiei Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului.

„Suntem de acord cu condiţiile impuse prin acest protocol, cei zece reprezentanţi francezi intenţionând să efectueze cercetări ulterioare. Specialiştii vor colecta diferite date exhaustive ce vor fi cuprinse într-un studiu privind rezervaţia naturală ştiinţifică – pădurea virgină de fag Izvoarele Nerei. După ce datele vor fi prelucrate, studiile vor fi împărtăşite membrilor parteneriatului ca bază pentru cercetări ulterioare. Potrivit informaţiilor noastre, rezervaţia este vizitată anual de turişti străini, dar în special silvicultori, pentru că arboretele de fag se remarcă prin elementele dimensionale (înălţime, diametru, întindere), fiind unică în Europa“, a precizat Sorin Tudorescu, directorul administraţiei parcului.

Parteneriatul va fi încheiat în cursul acestui an. Nu doar francezii sunt interesaţi de această rezervaţie, dovadă fiind faptul că administraţia parcului va primi, în zilele de 4-5 septembrie, vizita unei delegaţii germane, formată din 20 de persoane, specialişti şi ingineri silvici, care au ca ţintă dezvoltarea cercetărilor preliminare la Izvoarele Nerei.

„În plus, nemţii sunt interesaţi şi de fenomenul de uscare a speciei de brad, întâlnită pe raza Ocolului Anina de ani buni. Vor identifica, pe cât posibil, cauzele acestui fenomen şi sperăm că vor găsi soluţii, bazate pe cele mai recente studii de specialitate“, a mai amintit Tudorescu.

Flavius Rotariu