Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Autosuficienţa instituţiilor statului prelungeşte agonia Moldominului şi nu rezolvă infringementul.

Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu au prezentat joi, în două şedinţe diferite, situaţia legată de poluare în județ. Din nou, ca la fiecare şedinţă în care revine acest subiect, a fost amintit ca principal poluator Moldomin, cu leitmotivul iazului de decantare Tăuşani, unde se produce, de câteva ori pe an, poluare „accidentală“.

Ghilimelele sunt intenţionate, deoarece nu se poate vorbi de un accident în cazul în care societatea nu desfăşoară activitate şi doar viteza vântului influenţează durata „accidentului“. Tot în fiecare an, cel puţin câte o amendă de 100.000 de lei este aplicată societăţii (care aparţine Ministerului Economiei, este în insolvenţă şi aşteaptă privatizarea) de către comisarii de mediu. Întrebaţi de motivul pentru care aplică anual amenzile, reprezentanţii de la şedinţă ai Comisariatului au precizat că „ne facem datoria. Asta intră în atribuţiile noastre“.

Aşadar, instituţia statului aplică amendă unei societăţi a statului, care o trece la masa credală (unde principalul creditor e statul) şi, dacă va produce vreodată ceva, suma o va încasa tot statul. Totul, sub deviza generică şi valabilă: ne facem datoria! Nu ar fi mai simplu ca aceste segmente ale statului să-şi dea mâna şi să rezolve problema poluării care i-a dus la exasperare şi pe vecinii sârbi?

iaz-tausani

Sumele care s-au tot strâns în amenzile amintite ar fi rezolvat cu succes „accidentele“ produse de vântul ce angrenează sterilul de pe iazul de decantare. Din anul 2006 au mai existat soluţii tehnice propuse fie de specialişti, fie de oameni cu minţi mai luminate, însă niciuna nu a fost pusă în aplicare. De la o umectare permanentă la turnarea unui strat de zgură pe care să se planteze vegetaţie, la vremea lor le-am prezentat pe rând.

Şi traseul amenzii aplicate Moldominului a constituit subiectul unor articole. Însă sunt deja prea mulţi ani în care ONG-uri ecologiste îşi fac planul la comunicate, prea mulţi activişti care acuză poluarea de pe Clisură şi de prea multe ori instituţiile statului se spală pe mâini legat de sterilul de la Moldomin. Ne facem treaba… Pe bucăţi, fără să privim situaţia în ansamblu. Şi asta duce la o cronicizare a situaţiei, agravând-o şi îndepărtând rezultatul aşteptat.

Tot în raportul Comisariatului Gărzii de Mediu Caraş-Severin se precizează: „În prezent, rezolvarea acestei probleme, cu efecte majore asupra localităţii Moldova Veche şi cu risc transfrontalier către Republica Serbia, este incertă din cauza faptului că SC Moldomin SA nu are activitate, fiind în procedură de faliment“. Sună deja a necrolog…