Reactualizat la:

Stim cu adevarat ce punem in farfurie?!

Stim cu adevarat ce punem in farfurie?!
Scris de Roxana Bălan Nafiru - REŞIŢA – Inspectorii sanitari-veterinari sunt contrazişi de membrii Comisiei de Dialog Social, care au cerut controale serioase asupra cărnii pe care consumatorii o cumpără din supermarketuri.

Rectifica

Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin susţine că apa din compoziţia cărnii pe care o cumpărăm din măcelării şi supermarketuri nu depăşeşte limitele legale. Afirmaţia a fost făcută, de curând, de dr. Dorin Imbrea, directorul adjunct al instituţiei, cu ocazia şedinţei ordinare de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin. Doctorul Imbrea a venit şi cu argumente, declarând că, în urma sesizărilor primite în cadrul şedinţei de Dialog Social din 28 martie, inspectorii sanitari-veterinari au efectuat controale în 17 unităţi alimentare din judeţ. Dintre acestea, 15 s-au desfăşurat în măcelării, iar alte două în carmangerii. Cu acest prilej au fost recoltate 20 de probe, patru dintre ele fiind carne congelată de bovină, iar restul carne de porc refrigerată. Analizele de laborator au arătat că parametrii de umiditate nu a fost depăşiţi. Pe lângă aceste verificări, în laboratorul DSVSA s-au mai făcut şi analize suplimentare specifice, pentru determinarea gradului de prospeţime a cărnii refrigerate, rezultatele fiind, şi în acest caz, corespunzătoare. „Am mai prezentat în material cum conţinutul de apă din carne poate fi influenţat, ca urmare a unor tehnici necorespunzătoare de manipulare a cărnii în gospodăriile populaţiei: decongelare, recongelarea repetată ori decongelarea sub jetul de apă etc. Altfel spus, odată ce a fost achiziţionată în stare de refrigerare, carnea nu ar mai trebui să fie congelată acasă. Inclusiv noi, prin controalele efectuate în unităţile de industrie alimentară sau în cele de comercializare cu amănuntul sancţionăm astfel de abateri“, a declarat Dorin Imbrea.

Liderii sindicali, revoltaţi

Raportul prezentat de dr. Imbrea nu i-a mulţumit însă pe toţi membrii Comisiei de Dialog Social. Cei mai vehemenţi au fost liderii sindicali, Jivomir Tovladiaţ şi Marian Apostol.

Aş vrea să mi se traducă ceea ce aţi spus mai devreme! Adică, sesizările pe care le-am făcut şi anul trecut şi luna trecută nu au nici o bază? Asta doriţi să-mi spuneţi?! Deci, ce am sesizat eu, ca există foarte multă apă în carne, nu are fundament?“, s-a întrebat Tovladiaţ. Răspunsul a venit tot din partea dr. Imbrea:Nu vreau să spun că este o bazaconie, ci doar că probele recoltate de noi nu au avut depăşiri. Într-o situaţie de suspiciune, aceste probe sunt analizate pe nişte costuri. Dacă este o situaţie dată concret, cu locul cutare, proba cutare, pe un anumit lot de produs, atunci, putem să ne îndreptăm şi să recoltăm strict acea parte din probă. (…) Cum vă spuneam, aceste probe implică nişte costuri, pe care, în cazul de faţă, le-am suportat noi, ca şi Direcţie, iar dacă apare o suspiciune, tot noi cerem şi operatorului să ia măsuri prin programul de autocontrol“.

La rândul său, Marian Apostol a declarat: Eu nu contest rezultatul analizei făcute de dumneavoastră, dar îmi amintesc că noi am vorbit despre supermarketuri, iar acum s-au ales (la control n.r.) săracele măcelării. Dar, dacă mergeţi în supermarketuri, s-ar putea să constataţi altceva. Pe de altă parte, dacă veţi verifica şi peştele, o să vedeţi că avem 95% apă, iar restul e peşte aflat în putrefacţie“.

La finalul şedinţei, profund nemulţumit, Tovladiaţ a concluzionat: „Este o bătaie de joc! Este un raport superficial, iar aceste controale au fost făcute doar în carmangerii şi măcelării. Nu şi în supermarketuri, acolo unde, într-adevăr, apar şi problemele!“.



Comentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Emotiile sunt mai mari la volan, decat atunci cand sunt in fata publicului
REŞIŢA - Mărturisea tânărul artist Victor Ioan, cel care zilele trecute şi-a vernisat cea de-a IV-a expoziţie de [...] mai multe »
In valsul toamnei se strivesc temeri…
REȘIȚA - În foşnetul paşilor ce se pierd în arămiul năucitor al unui covor de frunze se strivesc orice temeri [...] mai multe »
Fara porci, capre sau oi, la targul de la Racasdia
RĂCĂŞDIA - De la jumătatea lunii iulie, toate târgurile de animale din judeţ sunt închise. Măsura a fost luată [...] mai multe »
Daniel Boambes este un primar optimist
CONSTANTIN DAICOVICIU - De altfel, primarul comunei Constantin Daicoviciu mai consideră că pesimismul şi [...] mai multe »
Cititorii CAON, revoltati de taierile din padurile carasene!
CARAȘ-SEVERIN - Un cititor fidel ne-a trimis pe adresa redacţiei câteva imagini de pe drumul spre Semenic, cuvintele [...] mai multe »
15 turisti rataciti pe Tarcu! Salvamontistii, misiune cu succes!
MUNȚII ȚARCU - Acțiune dificilă a salvamontiștilor de pe Muntele Mic sâmbătă seara: nu mai puțin de 15 persoane [...] mai multe »
Vremea recoltei in serele Resitei
REŞIŢA - După decizia administraţiei locale de a schimba ce se produce în sere, justificată de raţiuni tehnice [...] mai multe »
Anul acesta, mierea e mai multa si mai ieftina
REŞIŢA - Iar cei mai câştigaţi, spune preşedintele Cooperativei „Prisăcarii Hercules“, sunt apicultorii care [...] mai multe »
Cetatea Sf. Ladislau are constructor
CORONINI - După încercări repetate în găsirea unei firme interesate de restaurarea ruinelor, conducerea Primăriei [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou