Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Mai mult, zeci de mii de hectare au fost desecate şi au suferit lucrări pentru oprirea eroziunii.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare exploatează, administrează, întreţine şi repară amenajările de îmbunătăţiri funciare din domeniul public sau privat al statului, declarate de utilitate publică. Unitatea de Administrare Caraş-Severin a precizat că suprafața amenajată cu lucrări de îmbunătăţiri funciare este de 72.571 hectare, din care 28.627 ha de desecare gravitaţională şi 43.944 ha de combatere a eroziunii solului.

„Lucrările constau în 1.218 km total canale, 111 km văi regularizate, opt baraje de pământ pentru acumulări nepermanente, 37 baraje din piatră, podeţe, căderi din piatră şi beton, şase stăvilare, drenuri, praguri, 454 km drumuri de exploatare, şi patru hectare plantaţii silvice antierozionale“, se precizează în raportul înaintat Instituţiei Prefectului.

În primele zece luni ale anului au fost întocmite documentațiile privind expertizarea celor opt baraje din pământ pentru acumulări nepermanente cu rol de atenuare a viiturilor, prezentate și susținute la Comisia Teritorială de Avizare a documentațiilor de evaluare a stării de siguranță în exploatare a barajelor, unde a fost aprobată prelungirea autorizațiilor pentru o perioadă de şapte ani. Valoarea lucrărilor programate a fi executate cu terți constructori, pentru perioada 2017-2020, este de 565.393 lei.