Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După o iarnă grea şi o primăvară capricioasă, producţia de miere de salcâm a avut de suferit.Familiile de albine au ieşit slăbite din iarnă, şi nu au reuşit să aibă un start bun nici la cules din cauza frigului. Trecerea rapidă de la frig la cald, urmată de perioade cu temperaturi sub limita normelor climatologice de început de martie, a afectat grav florile de salcâm, ceea ce a făcut ca producţia de miere din acest sortiment să fie extrem de slabă. Mulţi dintre apicultorii cărăşeni nu s-au ales cu nimic iar, acum, îşi spun speranţa în mierea de tei, care a început să se culeagă de câteva zile.

„Producţia de miere de salcâm este aproape inexistentă anul acesta din cauza timpului nefavorabil. Eu abia am colectat două kilograme de miere pe stup, iar de regulă nu ies sub zece. În aceeaşi situaţie sunt şi alţi apicultori. Poate unii dintre ei sunt ceva mai norocoşi, cu două – trei kilograme în plus de miere culeasă de la un stup“, spune Nicolae Comariţan, apicultor din Bocşa, care speră ca măcar, acum, la culesul teiului, vremea să ţină cu el: „Am scos mierea asta pentru că în iarnă am avut grijă de albine. Le-am dat turte de miere, sirop, şi le-am făcut şi tratamente. Altfel, poate nu scoteam nici atât! Deci, paguba este şi mai mare, având în vedere cât am investit în ele. Poate o să fie mai bine la tei!“

Nemulţumit este şi Mihai Rosoca care, împreună cu fiul său, are 60 de familii în localitatea Zăgujeni. Deşi le-a creat albinelor toate condiţiile necesare pe timpul iernii, bărbatul nu a reuşit să colecteze în primăvară decât 150 de kilograme de miere de salcâm. „Practic, nu am scos nimic, căci ar fi trebuit să colectez în jur de 600 de kilograme. Dacă aş fi reuşit să merg pastoral, adică, să iau stupii şi să mă plimb cu ei prin zonele melifere din ţară, atunci, cu siguranţă, producţia ar fi fost de trei sau patru ori mai mare. Dar acest lucru implică costuri suplimentare, aşa că am renunţat la idee“, povesteşte apicultorul.

Roxana Bălan Nafiru