Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Agenția judeţeană pentru Plăți și Inspecție Socială a efectuat o serie de controale ale căror concluzii sunt acelea că persoanele cu handicap nu sunt încă vizibile şi respectate, şi asta se remarcă prin lipsa unor rampe de acces la intrare.

„Probleme mai deosebite avem la transportul în comun. Mijloacele de transport ar trebui să aibă rampe care să poată fi coborâte până la nivelul trotuarului, astfel încât, utilizatorul de fotoliu rulant să poată urca. La firmele de taxi, de asemenea, nu există mașini adaptate la nevoile unei persoane cu handicap locomotor, cu toate că am solicitat îndeplinirea acestor măsuri. Noi înțelegem greutățile economice ale fiecăruia, dar legea e lege și trebuie aplicată de către toată lumea. O altă problemă este aceea legată de accesul în blocuri. În Reșița cred că am văzut doar patru scări cu rampă. Nu văd cum o persoană cu handicap ar putea coborî de la etajul al treilea, de exemplu, dacă nu există lift”, a precizat Elena Solomonesc, directorul AJPIS Caraș-Severin.

La nivelul județului, în mediul urban, cea mai mare parte dintre instituțiile publice au o rampă de acces, o mare parte dintre acestea nu construite potrivit necesităţilor, iar în mediul rural sunt aproape inexistente. Reprezentanţii AJPIS consideră că prevederile obligatorii legate de persoanele cu handicap sunt respectate cu precădere de bănci ori de farmacii, pe lângă instituţiile publice. Potrivit datelor centralizate, în Caraș-Severin, numărul de persoane cu dizabilități este de ordinul miilor.